Μπορεί να φύγει «αλώβητη» η Κύπρος
Τι ισχύει: 2η αγωνιστική της League C. Οι πρώτες των τεσσάρων ομίλων παίρνουν απευθείας την άνοδο στη League B, ενώ οι δεύτερες παίζουν μπαράζ ανόδου/παραμονής με τις τέσσερις τελευταίες των ομίλων της League B τον Μάρτιο του 2027. Οι νικητές των μπαράζ θα αγωνιστούν στη League B της επόμενης διοργάνωσης και οι ηττημένοι στη League C. Λόγω της αναδιάρθρωσης του Nations League από τη σεζόν 2028-29, με τη μείωση των κατηγοριών από τέσσερις σε τρεις, δεν προβλέπεται υποβιβασμός από τη League C στη League D.Ισοβαθμίες: 1. Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, 2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 4. Επανεφαρμογή των τριών πρώτων κριτηρίων αποκλειστικά μεταξύ των ομάδων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν, 5. Συνολική διαφορά τερμάτων, 6. Συνολικά καλύτερη επίθεση, 7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, 8. Περισσότερες νίκες, 9. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες, 10. Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Fair Play), 11. Υψηλότερη θέση στο UEFA Nations League Access List.
ΛΕΤΟΝΙΑ
Πολύ λίγα πράγματα από τη Λετονία στον αγώνα με την Αρμενία στο Γερεβάν και αναμενόμενα ήρθε η ήττα 2-0. Φάνηκε από το ξεκίνημα ότι δεν βρίσκεται σε καλή μέρα και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των γηπεδούχων. Στο 20’ «άγγιξε» το γκολ με το κοντινό πλασέ του έμπειρου επιθετικού Γκουτκόφσκις που ήταν άστοχο και στο 31’ είδε την εστία της να παραβιάζεται μετά από εκτέλεση κόρνερ. Ούτε το διάστημα της ανάπαυλας ήταν αρκετό για να ηρεμήσει και να διορθώσει κάτι στην εικόνα της στην επανάληψη. Στο 75’ με άπαντες να μαρκάρουν με τα… «μάτια» δέχτηκε δεύτερο γκολ και κάπου εκεί δεν γινόταν να επιστρέψει.
Μοναδικό ελαφρυντικό που υπάρχει για την εικόνα που εμφάνισε είναι οι πολλές και σημαντικές απουσίες που είχε να διαχειριστεί. Όπως φαίνεται αποτελεί τον πιο αδύναμο «κρίκο» του ομίλου και θα στηριχθεί στην έδρα για να μην αποχαιρετήσει μόνο με ήττες. Τις επόμενες αγωνιστικές θα αντιμετωπίσει Μαυροβούνιο (Μ), Κύπρο (Ε), Μαυροβούνιο (Ε), Αρμενία (Μ).
«Είπα στους παίκτες ότι πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί και να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση. Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Δεν μπορούμε να παίξουμε τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με την ίδια ενδεκάδα» δήλωσε χθες ο Ιταλός τεχνικός Πάολο Νικολάτο.
Αγωνιστικά Νέα: Παραμένουν στα πιτς ο χρήσιμος μέσος Γκραμπόφσκις (Ντίλα Γκόρι), οι πολύτιμοι επιθετικοί Ικαουνιέκς (Ρίγα), Κρόλις (Λίμπερετς), Ούλντρικις (Χερενφέεν), ο χρήσιμος μεσοεπιθετικός Βαρσλαβάνς (Ρίγα), ο σημαντικός μέσος Τόμπερς (Αμπερντίν), ο αναπληρωματικός επιθετικός Σιτς (Ατλέτικο Μαντριλένο), ο βασικός μπακ Τζάουνζεμς (Αουντά), ο αναπληρωματικός εξτρέμ Μελνίς (Λιεπάγια) και ο αναπληρωματικός μπακ Μπίρκα (Ρίγα).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ματρέβικς (ΡΦΣ Ρίγα), Πούρινς (Αουντά), Ορόλς (Ρίγα)
Αμυντικοί: Σαβαλνιέκς (ΡΦΣ Ρίγα), Τσιγκανίκς (Λουκέρνη), Γουργκόφσκις (Ρίγα), Τσερνομόριντς (Ρίγα), Μπαλοντίς (Αουντά), Μελνίκς (Φόλκερκ), Τονισέφς (Ρίγα), Τσιρκίν (Κ.Π.Ρ.), Ρουμπενίς (Αουντά), Βιεντιές (Τέμπλιτσε)
Μέσοι: Σαφέγιεφς (Ταλάς), Εμσίς (Σούπερ Νόβα), Ζελένκοφς (ΡΦΣ Ρίγα), Ντάσκεβιτς (Αουντά), Βαπνέ (Σόντγκαλ), Γκραμπόφσκις (Ντίλα Γκόρι), Ζαλέικο (Γιελγκάβα), Στροντς (Μπέμιαν)
Επιθετικοί: Σούνταρς (Όγκρε Γιουνάιτεντ), Αλεξανιάν (Νόρκεπινγκ)
ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος έκανε μεγάλη προσπάθεια την Παρασκευή στην έξοδο στο Μαυροβούνιο που είναι το φαβορί του ομίλου για την πρώτη θέση, αλλά στο τέλος έμεινε με την «πικρία» χάνοντας 2-1.
Δεν έκανε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στο α’ ημίχρονο και περιορίστηκε σε θέση άμυνας. Έχοντας σε καλή μέρα τον βετεράνο τερματοφύλακα Φαμπιάνο και σύμμαχο την αστοχία των γηπεδούχων πήγε «αλώβητη» στα αποδυτήρια. Στο β’ μέρος μπήκε καλά και στο 54’ είχε δοκάρι με την προβολή του Έντουαρντς, όμως ο ίδιος παίκτης λίγα δευτερόλεπτα αργότερα βρήκε δίχτυα με σουτ έξω από την περιοχή. Η χαρά της κράτησε έως το 68’ και στο 86’ δέχτηκε την ολική ανατροπή μετά από «τρύπα» στο κέντρο της άμυνας.
Φυσικά ρεαλιστικά δεν υπάρχουν ελπίδες για την πρωτιά και την άνοδο, όμως δείχνει διάθεση να κυνηγήσει τις πιθανότητες του της αντιστοιχούν. Μετά το σημερινό ματς στη Ρίγα, στη συνέχεια της διοργάνωσης θα κοντραριστεί με Αρμενία (Μ), Λετονία (Μ), Αρμενία (Ε), Μαυροβούνιο (Μ).
«Αντιμετωπίζουμε μια αξιόλογη και καλή ομάδα. Ερχόμαστε από ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θέλαμε, όμως το αφήνουμε πίσω. Πρέπει στο αυριανό παιχνίδι να βγάλουμε αντίδραση και να παρουσιαστούμε όπως πρέπει» δήλωσε χθες ο προπονητής Άκης Μάντζιος.
Αγωνιστικά Νέα: Ο σημαντικός Στόπερ Σιέλης (ΟΦΗ) δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί και δεν υπολογίζεται ούτε σήμερα. Εξαιρετικά αμφίβολος είναι και πάλι ο πολύτιμος στόπερ Λαΐφης (ΑΠΟΕΛ), που δεν αγωνίστηκε την Παρασκευή για τον ίδιο λόγο. Στην κορυφή της επίθεσης λογικά θα δούμε πάλι τον Έντουαρντς (Μπέρνλι).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μαλ (Γιανγκ Μπόις), Μιχαΐλ (Ουν. Κλουζ), Φαμπιάνο (Ομόνοια), Παρασκευάς (ΑΕΚ Λάρνακας)
Αμυντικοί: Λαΐφις (ΑΠΟΕΛ), Παναγιώτου (Ομόνοια), Πηλέας (Πάφος), Σιέλης (ΟΦΗ), Σωτηρίου (Κορόνα Κίλτσε), Σίκις (Απόλλων Λεμεσού), Τσαρούλια (Νοτς Κάουντι), Κονόμης (Απόλλων Λεμεσού)
Μέσοι: Κάστανος (Άρης Λεμεσού), Αρτυματάς (Ανόρθωση), Κυριακού (ΑΕΚ Λάρνακας), Κωστή (Λεβαδειακός), Κυπριανού (Γουότφορντ), Ανδρέου (Ομόνοια)
Επιθετικοί: Πίττας (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Λοΐζου (Ερυθρός Αστέρας), Τζιόνης (Αράντ), Κακουλής (Άρης Λεμεσού), Γεωργίου (Ομόνοια Αραδίππου), Νεοφύτου (Ομόνοια), Έντουαρντς (Μπέρνλι)
Δημήτρης Σιώρης
Αθλητικογράφος
Εκτίμηση
Η Λετονία εμφάνισε πολλές αδυναμίες στην πρεμιέρα. Παράλληλα έχει να διαχειριστεί ξανά πολλά προβλήματα τραυματισμών και θα γίνουν αλλαγές στην ενδεκάδα για να διαχειριστεί την κούραση, όμως η λογική λέει ότι δεν διαθέτει το απαιτούμενο βάθος. Η Κύπρος δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο. Έχουν βοηθήσει αρκετά και οι Αγγλοκύπριοι που πήραν υπηκοότητα. Θα ποντάρουμε στο διπλό.
Ρασίνγκ Κλουμπ
Μπόκα Τζούνιορς
Αρμενία
Μαυροβούνιο
Σουηδία
Πολωνία
Ρουμανία
Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Νότια Κορέα
Ουρουγουάη
Βόρεια Ιρλανδία
Ουγγαρία
Γεωργία
Ουκρανία
Καλλιθέα
Άστερας Τρίπολης Β'
Μαρκό
Πανθρακικός
Κολόμπους Κρου
Ίντερ Μαϊάμι
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Σεντ Λούις Σίτι
Νεκάξα
Κλαμπ Αμέρικα
Λεόν
Χουάρεζ
Χ2