Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Τσεχία: Ικανή να κάνει ζημιές

Euro 2020-Τσεχία: Ικανή να κάνει ζημιές

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
2/6/2021 18:40

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πιστή στο ραντεβού της και προκρίθηκε για 7η σερί φορά στην τελική φάση του Euro. Εκεί θα αντιμετωπίσει τις Κροατία, Σκωτία και το φαβορί του ομίλου, Αγγλία, την οποία συνάντησε και στην προκριματική φάση, βάζοντας μάλιστα τέλος στο αήττητο σερί των «τριών λιονταριών».

Του Κώστα Καραγιαννόπουλου

Αποτελεί το 3ο φαβορί του ομίλου πίσω από Άγγλους και Κροάτες και οι μπουκ θεωρούν ότι θα κονταροχτυπηθεί με την Σκωτία για την 3η θέση, που ενδεχομένως οδηγήσει στους «16». Γενικότερα δε χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, αφού στην καλή της μέρα έχει αποδείξει πως μπορεί να πάρει βαθμούς από ομάδες όπως η Αγγλία και το Βέλγιο, αλλά στην κακή μπορεί να χάσει από ομάδες μέτριας δυναμικότητας, όπως το Κόσοβο και την Βουλγαρία.

Ιστορία στο θεσμό


Έχει αγωνιστεί σε όλα τα Euro από το 1996 κι έπειτα, όταν έπαψε να συμμετέχει στη διοργάνωση ως Τσεχοσλοβακία. Στην πρώτη της παρουσία, έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Γερμανία στην παράταση, χάρη στο «χρυσό» γκολ του Μπίρχοφ.

Το 2004 έφτασε ως τα ημιτελικά, αλλά εκεί το… αξέχαστο «ασημένιο» γκολ του Δέλλα στην παράταση την έριξε στο καναβάτσο. Έκτοτε η καλύτερη της παρουσία είναι η συμμετοχή στα προημιτελικά στο Euro 2012, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει προκριθεί από τον όμιλο.

Πως προκρίθηκε:


Βγήκε 2η σε όμιλο με Αγγλία, Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο και εξασφάλισε την πρόκριση για την τελική φάση. Τερμάτισε στο -6 από την πρωτοπόρο Αγγλία και στο +4 από τον 3ο Κόσοβο.

Ξεκίνησε πολύ άσχημα, αφού στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 5-0 από την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ», ενώ μετά από τρεις αγωνιστικές έχασε και στο Κόσοβο. Ωστόσο, οι δύο «κολλητές» νίκες της με Αγγλία και Κόσσοβο στην Πράγα της εξασφάλισαν την 2η θέση.

Προπονητής: Γιάροσλαβ Σιλχαβί

Euro 2020-Τσεχία: Ικανή να κάνει ζημιές
Βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής Τσεχίας από τον Σεπτέμβριο του 2018, αντικαθιστώντας τον Κάρελ Γιάρολιμ μετά την αποτυχία της ομάδας να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής το έργο του κρίνεται επιτυχές αφού έχει παρουσιάσει μια καλά οργανωμένη ομάδα που παρότι δεν έχει το μεγάλο αστέρα, έχει βιώσει σημαντικές επιτυχίες αφού εκτός από την πρόκριση στην τελική φάση του Euro εξασφάλισε και την άνοδο στην League A του Nations League.

Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στο εθνικό πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής, έχοντας δώσει 465 αγώνες μεταξύ του 1979 και του 1999, με την φανέλα της Σλάβια Πράγας, της Πέτρα Ντρνόβιτσε και της Βικτόρια Ζίβκοβ.

Ως προπονητής, έχει δουλέψει σε επτά συλλόγους της Τσεχίας, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα, αρχικά με την Σλόβαν Λίμπερετς (2012) και εν συνεχεία (2017) με την Σλάβια Πράγας. Ο ίδιος γνωρίζει απέξω και ανακατωτά την Εθνική Τσεχίας, αφού έχει δουλέψει σε αυτήν και για μια οκταετία ως βοηθός προπονητή (2001-2009).

Το ρόστερ

Euro 2020-Τσεχία: Ικανή να κάνει ζημιές

Δεν είναι η ομάδα που έχει τους λαμπερούς αστέρες, ωστόσο βασίζεται αρκετά στο ομαδικό παιχνίδι και αυτό είναι που της έχει φέρει τις επιτυχίες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιον, αυτός είναι ο αμυντικός χαφ της Γουέστ Χαμ, Τόμας Σούτσεκ, ο οποίος προέρχεται από τρομερή χρονιά στην Αγγλία και αποδείχθηκε κίνδυνος θάνατος για τους αντίπαλους αμυντικούς στις στατικές φάσεις, σκοράροντας 10 γκολ!

Στην επίθεση τα φώτα πέφτουν στον Πάτρικ Σικ της Λεβερκούζεν, ενώ οι γνωστοί μας, Κρμέντσικ και Πέκχαρτ προέρχονται από εξαιρετικές σεζόν σε Ελλάδα και Πολωνία και μπορούν να δώσουν πολύτιμες λύσεις στην επίθεση ερχόμενοι από τον πάγκο. Στον άξονα, πιο μπροστά από τον Σούτσεκ αγωνίζεται ο μέσος της Χέρτα, Ντάριντα, ωστόσο τη θέση διεκδικεί και ο Μπόρεκ της Βερόνα, ο οποίος επέστρεψε από τραυματισμό.

Στην άμυνα τα φώτα πέφτουν στον μπακ της Γουέστ Χαμ, Κουφάλ, ενώ στο κέντρο της άμυνας μένει να φανεί ποιος θα παίξει δίπλα στον Σέλουτσκα, αφού έτερος στόπερ Κουντέλα τιμωρήθηκε για ρατσιστική επίθεση και θα χάσει το τουρνουά. Ο έμπειρος Βάτσλικ της Σεβίλλης θα βρεθεί κάτω από τα δοκάρια.

Στόχος


Με δεδομένο ότι και οι καλύτεροι 3οι παίρνουν την πρόκριση στην νοκ-άουτ φάση, ο στόχος της είναι να βρεθεί στους «16» της διοργάνωσης. Είναι το 3ο φαβορί σε όμιλο με Αγγλία, Κροατία και Σκωτία και το ματς της πρεμιέρας με τους Σκωτσέζους έχει χαρακτήρα τελικού. Γενικά είναι ευνοημένη από το πρόγραμμα, αφού θα παίξει με το φαβορί Αγγλία την τελευταία αγωνιστική.

Ομάδα χωρίς αστέρες που όμως παίζει καλά οργανωμένα υπό τις οδηγίες του Σιλχαβί και οι πρόσφατες επιτυχίες με Αγγλία και Βέλγιο τη γεμίζουν αισιοδοξία. Μπορεί όχι μόνο να περάσει από τον όμιλο αλλά να αποτελέσει και ρυθμιστή στη μάχη της πρώτης θέσης. Ταβάνι της πάντως μοιάζει η φάση των «16».

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλλη)

Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια)

Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια)

Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι)

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.