Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Σκωτία: Η μεγάλη επιστροφή

Euro 2020-Σκωτία: Η μεγάλη επιστροφή

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
2/6/2021 18:40

Προκρίθηκε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ του 1998, βάζοντας τέλος σε μία αναμονή 23 ετών. Το θετικό είναι ότι θα δώσει τα παιχνίδια της επί βρετανικού εδάφους, αφού συμμετέχει σε όμιλο με την οικοδέσποινα Αγγλία και τις Κροατία, Τσεχία.

Του Κώστα Καραγιαννόπουλου

Θεωρείται από τους μπουκ ως το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά από την Τσεχία, την οποία κέρδισε μέσα-έξω στις αναμετρήσεις τους το φθινόπωρο για το Nations League. Ανάμεικτα τα συναισθήματα της από το ξεκίνημα της στα προκριματικά του Μουντιάλ, με τις ισοπαλίες απέναντι σε Αυστρία (2-2 εντός) και Ισραήλ (1-1 εκτός) να κρίνονται θετικός απολογισμός.

Ιστορία στο θεσμό


Παρότι αποτελεί την παλαιότερη Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του κόσμου μαζί με την Αγγλία, η ιστορία της στο Euro είναι αρκετά φτωχή, αφού αύτη είναι η μόλις 3η της συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης. Έκανε ντεμπούτο το 1992, όπου τερμάτισε 3η σε όμιλο με Ολλανδία, Γερμανία και κέρδισε μονάχα την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (3-0) που είχε πάρει τη θέση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τέσσερα χρόνια μετά έδωσε το «παρών» και στο Euro του 1996 στην Αγγλία, όπου συγκέντρωσε 4 βαθμούς αλλά έχασε την πρόκριση στην ισοβαθμία με την Ολλανδία. Μοναδική ήττα της αυτή από τους γείτονες Άγγλους με 2-0 στο «Γουέμπλεϊ».

Πως βρέθηκε στο Euro


Μπορεί να μην κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια το Βέλγιο και την Ρωσία στην προκριματική φάση του Euro, τερματίζοντας εν τέλει στην 3η θέση, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε το «παραθυράκι» του Nations League εξασφάλισε την πρόκριση μέσω των πλει-οφ.

Στα ημιτελικά του Οκτωβρίου αντιμετώπισε το Ισραήλ, το οποίο «λύγισε» στα πέναλτι (5-3) στη Γλασκώβη μετά από ένα ματς 120 λεπτών χωρίς τέρματα. Ένα μήνα μετά αντιμετώπισε την Σερβία στο Βελιγράδι και ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ του τελικού. Παρόλα αυτά έβγαλε άκρως μαχητικό πρόσωπο και προηγήθηκε στο 52’ ενώ παρότι ισοφαρίστηκε στο 90’ (1-1) δεν πτοήθηκε και πήγε το ματς στα πέναλτι, όπου πήρε την πρόκριση με 5-4!

Προπονητής: Στιβ Κλαρκ

Euro 2020-Σκωτία: Η μεγάλη επιστροφή
Ανέλαβε την ομάδα τον Μάιο του 2019 και κατάφερε να την οδηγήσει σε τελική φάση Euro για πρώτη φορά μετά το 1996. Παράλληλα έφτασε κοντά στο να πανηγυρίσει με τους Σκωτσέζους την άνοδο στην League A του Nations League, αλλά οι δύο ήττες από Σλοβακία και Ισραήλ, λίγες μέρες μετά την πρόκριση στα τελικά του Euro, της στοίχισαν την πρωτιά.

Η επιλογή του να παρατάσσει την Σκωτία με τρεις στην άμυνα έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής άκρως επιτυχημένη, έχοντας μοιράσει συγκεκριμένους ρόλους στους ποδοσφαιριστές του.

Σε συλλογικό επίπεδο, δούλεψε για 4 χρόνια ως βοηθός προπονητή στην Τσέλσι (2004-2008), κυρίως στο πλευρό του Ζοζέ Μουρίνιο, ενώ είχε τον ίδιο ρόλο στις Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ. Το 2012 ανέλαβε την πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής υπογράφοντας στην Γουέστ Μπρομ και δύο χρόνια μετά συνέχισε στην Ρέντινγκ, την οποία οδήγησε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά από 88 χρόνια. Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν με την σκωτσέζικη Κιλμάρνοκ, την οποία οδήγησε αρχικά στην 5η θέση με ρεκόρ βαθμών και την επόμενη χρονιά στην 3η θέση, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Και τις δύο χρονιές βγήκε προπονητής της χρονιάς στην Σκωτία κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη θέση του εκλέκτορα στην Εθνική ομάδα της χώρας.

Το ρόστερ

Euro 2020-Σκωτία: Η μεγάλη επιστροφή
Τα φώτα πέφτουν στον αριστερό μπακ της της Λίβερπουλ, Άντι Ρόμπερτσον, ο οποίος έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα βασικού στους «κόκκινους» και είναι ο αρχηγός της Εθνικής Σκωτίας, έχοντας ρόλο μπακ-χαφ. Δίπλα του σε ως στόπερ αγωνίζεται ο αριστερός μπακ της Άρσεναλ, Κίραν Τίρνει ως ένας εκ των τριών κεντρικών αμυντικών στο σύστημα που συνήθως επιλέγει ο Κλαρκ.

Ρόλο κεντρικού αμυντικού έχει συνήθως και ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, καθώς για το αριστερό άκρο στη μεσαία γραμμή ο Κλαρκ εμπιστεύεται τον μέσο της Ρέιντζερς, Τζακ, ο οποίος αγωνίζεται δίπλα στον ΜακΓκιν της Άστον Βίλα. Στην επίθεση λείπει ο μεγάλος σκόρερ, αν και ο Κλαρκ υπολογίζει πλέον και στον Τσε Άνταμς, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα της Σαουθάμπτον και τον Μάρτιο έκανε ντεμπούτο στην Εθνική, πετυχαίνοντας και ένα γκολ.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον 19χρονο χαφ της Τσέλσι, Γκίλμουρ ο οποίος μπορεί να μην έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο με το εθνόσημο, αλλά ο Κλαρκ τον θεωρεί ένα από τα next big thing του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου και τον κάλεσε στην αποστολή για το Euro.

Τι θέλει/Τι μπορεί


Είναι ήδη απόλυτα πετυχημένη με την παρουσία της στην τελική φάση του Euro, ωστόσο δεν θα αρκεστεί σ’ αυτό, αφού θα επιχειρήσει να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το θετικό είναι ότι αγωνίζεται εντός Βρετανίας αφού τα παιχνίδια της θα γίνουν στο «Γουέμπλεϊ» και με δεδομένο ότι και η 3η θέση μπορεί να οδηγήσει στα νοκ-άουτ, έχει βάσιμες ελπίδες. Ματς-«κλειδί» αυτό της πρεμιέρας με την Τσεχία, την οποία κέρδισε δύο φορές στο Nations League το Φθινόπωρο.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Γκόρντον (Χαρτς), Μάρσαλ (Ντέρμπι), ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Κούπερ (Λιντς), Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Χάνλεϊ (Νόριτς), Χέντρι (Οστάνδη), ΜακΚένα (Νότιγχαμ), Ο'Ντόνελ (Μάδεργουελ), Πάτερσον (Ρέιντζερς), Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Τέιλορ (Σέλτικ), Τίρνεϊ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Κρίστι (Σέλτικ), Φλεκ (Σέφιλντ Γ.), Φόρεστ (Σέλτικ), Φρέιζερ (Νιουκάστλ), Γκίλμορ (Τσέλσι), ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γ.), Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Άνταμς (Σαουθάμπτον), Ντάικς (ΚΠΡ), Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν)

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.