Χωρίς νίκη ακόμα στον όμιλο
Βουλγαρία και Λιθουανία αναμετρούνται στην Σόφια, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν ακόμα την πρώτη τους νίκη στον όμιλο έπειτα από πέντε παιχνίδια. Το σημερινό είναι ουσιαστικά τελικός για την αποφυγή της τελευταίας θέσης, με αμφότερες να έχουν δύο βαθμούς.Τι ισχύει: Προκρίνονται απευθείας οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν πρώτα τα μεταξύ τους παιχνίδια και έπειτα η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση, η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, οι περισσότερες νίκες, οι περισσότερες εκτός έδρας νίκες, το Fair Play και τέλος η κατάταξη τους στο Nations League.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΠαραμένει χωρίς νίκη στον όμιλο, έχοντας μόλις δύο βαθμούς μετά από πέντε παιχνίδια (0-2-3). Δεν έχει φυσικά ελπίδες για την πρόκριση και στόχος είναι τουλάχιστον να αποφύγει την τελευταία θέση. Αυτό θα κριθεί πολλάκις στο σημερινό ματς με την Λιθουανία, αφού οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στις δύο τελευταίες θέσεις με δύο βαθμούς. Την επόμενη αγωνιστική έχει ρεπό και θα δώσει φιλικό παιχνίδι με την Αλβανία.
Η τελευταία της νίκη ήταν σε φιλικό ματς με την Κύπρο στις 16 Νοεμβρίου του 2022. Έκτοτε τρέχει αρνητικό σερί επτά αγώνων χωρίς να γευτεί τη χαρά της νίκης (0-3-4). Σε δύσκολη θέση ο τεχνικός της Κράσγιτς, με τα βουλγαρικά Μέσα να υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει παρελθόν αν η ομάδα δεν κερδίσει το σημερινό. Πληρώνει σε μεγάλο βαθμό και την απειρία της έχοντας αρκετά νεανική ομάδα (μ.ο. 24 έτη) και είναι ενδεικτικό πως στα δύο τελευταία ματς με Σερβία και Μαυροβούνιο έχασε βαθμούς δεχόμενη γκολ στις καθυστερήσεις.
Ο Σέρβος ομοσπονδιακός τεχνικός ισχυρίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του άξιζε περισσότερους βαθμούς στον όμιλο: «Στα δύο ματς με Μαυροβούνιο και Σερβία κάναμε τα ίδια λάθη. Είχαμε 3-4 κλασσικές ευκαιρίες και δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Σε τέτοια ματς πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τη μισή ευκαιρία, ούτε καν τη μία. Πρέπει να μη δεχόμαστε γκολ όπως αυτά με Μαυροβούνιο και Σερβία. Δεν έχω παράπονα από τους παίκτες, ξέρω ότι θέλουν αποτελέσματα και δεν έχουν έρθει. Αξίζαμε περισσότερους βαθμούς. Είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά τους στις προπονήσεις. Τα αρνητικά πρέπει να είναι στις πλάτες μου και τα θετικά να πηγαίνουν στους παίκτες. Είναι έτσι από την πρώτη μέρα και θα είναι μέχρι την τελευταία», τόνισε και αναφέρθηκε για το ματς με την Λιθουανία: «Θα το προσεγγίσουμε πιο επιθετικά. Αν είχαμε τους βαθμούς που αξίζαμε, η κατάσταση μπορεί να ήταν διαφορετική και τώρα να παλεύαμε για την πρόκριση. Το στυλ μας είναι επιθετικό, θέλουμε να παίζουμε πιέζοντας ψηλά κάθε παιχνίδι. Η ομάδα πρέπει να δείξει διάθεση. Στην άμυνα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση και να ξέρουμε ότι το παιχνίδι παίζεται μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής. Έχουμε κίνητρο για κάθε αγώνα. Σε κάθε παιχνίδι κυνηγάμε τη νίκη».
Αγωνιστικά Νέα: Με πέντε απουσίες, αφού δεν είναι στην αποστολή λόγω τραυματισμών ο μπακ Νεντιάλκοβ (Λουντογκόρετς), οι στόπερ Χριστόβ (Σπέτσια), Κράστεβ (Καταντζάρο) και οι μέσοι Γιανκόβ (Λουντογκόρετς), Γιορντάνοβ (Λουντογκόρετς). Όλοι τους έχουν κυρίως αναπληρωματικό ρόλο και κανείς τους δεν είναι αναντικατάστατο στέλεχος στην ενδεκάδα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ναούμοβ (ΤΣΣΚΑ 1948), Μίτοβ (Σεντ Τζόνστον), Ντιουλγκέροβ (Τσέρνο Μόρε)
Αμυντικοί: Τουρίτσοβ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Κ. Ντιμιτρόβ (Λέφσκι Σόφιας), Αντόβ (Κρεμονέζε), Γκάλτσεβ (Λέφσκι Σόφιας), Σ. Πετρόβ (ΤΣΣΚΑ 1948), Β. Ποπόβ (Τσέρνο Μόρε), Α. Πέκτοβ (Σλασκ Βρότσλαβ)
Μέσοι: Χ. Ιβάνοβ (Λοκομοτίβ Πλόβντιβ), Γκρούεβ (Λιντς), Κράεβ (Λέφσκι Σόφιας), Μ. Πετκόβ (Λέφσκι Σόφιας), Στογιάνοβ (Χαποέλ Μπερ Σεβά), Τσότσεβ (ΤΣΣΚΑ 1948), Λ. Πέτκοβ (Γκρόιτερ Φιρτ), Ίλιεβ (Κηφισιά)
Επιθετικοί: Ντεσπότοβ (ΠΑΟΚ), Γιάσπερ (Πορτιμινονένσε), Ρούσεβ (ΤΣΣΚΑ 1948), Μπορούκοβ (Άρντα), Σ. Ιβάνοβ (Άρντα), Μίντσεβ (Ρίζεσπορ)
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΈχει μόλις δύο βαθμούς μετά από πέντε αγωνιστικές (0-2-3) και βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με την Βουλγαρία. Στόχος να αποφύγει την τελευταία θέση και το σημερινό είναι κομβικό αν θέλει να τα καταφέρει. Ακολουθεί το εντός έδρας ματς με την πρωτοπόρο του ομίλου, Ουγγαρία.
Η τελευταία της νίκη χρονολογείται στις 25 Μαρτίου του 2022 σε φιλικό με το αδύναμο Σαν Μαρίνο (2-0). Έκτοτε τρέχει ένα απογοητευτικό σερί 15 αγώνων χωρίς νίκη (0-5-10). Πάντως έχει βελτιώσει άρδην την εικόνα της μετά την άφιξη του παλαίμαχου Λιθουανού διεθνή φορ, Έντγκαρας Γιανκάουσκας στον πάγκο της, έχοντας χάσει μόνο από Σέρβους (0-2 εκτός, 1-3 εντός) και Ούγγρους (0-2 εκτός) και φέρνοντας τρεις ισοπαλίες με Ελλάδα (0-0 εκτός), Βουλγαρία (1-1 εντός) και Μαυροβούνιο (2-2 εντός).
«Ο μεγάλος παράγοντας είναι ότι η Βουλγαρία παίζει στην έδρα της, με τον κόσμο να την υποστηρίζει. Μπορούμε σίγουρα πούμε ότι είναι το φαβορί. Τους έχουμε αναλύσει καλά, έχουμε τους στόχους μας και θα προσπαθήσουμε αν τους πετύχουμε» δήλωσε ο Γιανκάουσκας, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι η γρήγορη κόκκινη κάρτα κόστισε στην ομάδα του στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στο Κάουνας (1-1). Ο ίδιος πρόσθεσε αναφερόμενος στην Βουλγαρία: «Δέχτηκαν γκολ στις καθυστερήσεις στα δύο τελευταία παιχνίδια τους με Σερβία και Μαυροβούνιο. Ίσως είναι επειδή η ομάδα είναι νεανική, αλλάζει η γενιά. Πολλοί παίκτες που είναι 20-22 ετών ίσως στερούνται εμπειρίας σε διεθνές επίπεδο. Είναι καλή ομάδα, απλά της λείπει η εμπειρία. Η Βουλγαρία έχει καλό πρωτάθλημα, υπάρχουν παίκτες που πάνε σε ξένους συλλόγους. Αυτή η χώρα θα είναι πιο αισθητή στον ποδοσφαιρικό κόσμο στο μέλλον».
Αγωνιστικά Νέα:Τρεις αλλαγές στην αποστολή σε σχέση με τα ματς του Σεπτεμβρίου, καθώς απουσιάζουν λόγω τραυματισμών οι αναπληρωματικοί χαφ Σεσπλαούκις (Σιαουλιάι), Καζλάουσκας (Ζαλγκίρις Βίλνιους) και Τουτισκίνας (Λοτζ). Στη θέση τους κλήθηκαν ο χαφ Βορομπιόβας (Ιστανμπουλσπόρ) και οι αμυντικοί Ούπστας (Χέγκελμαν), Ούτκους (Σερκλ Μπριζ), με τον τελευταίο να επιστρέφει στην Εθνική μετά τον Ιούνιο έχοντας ταλαιπωρηθεί το τελευταίο διάστημα από τραυματισμούς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Τσερνιάουσκας (Πανεβέζις), Γκέρτμονς (Ζαλγκρίρις Βίλνιουμς), Ζούμπς (Χαποέλ Τελ Αβίβ)
Αμυντικοί: Ούτκους (Σερκλ Μπριζ), Μπενέτα (Πανεβέζις), Γκιρντβάινις (Ζαλγκίρις Κάουνας), Καζουκόλοβς (Ζαλγκίρις Βίλνιους), Κλιμαβίτσιους (Πανεβέζις), Λασίτσκας (Ολίμπια Λιουμπλιάνας), Λεκιάτας (Σιαουλιάι), Σίρβις (Πανεβέζις), Ούπστας (Χέγκελμαν)
Μέσοι: Γκινέιτις (Τορίνο), Βορομπιόβας (Ιστανμπουλσπόρ), Γκολουμπίκας (Ζαλγκίρις Βίλνιους), Γιανκάουσκας (Σιαουλιάι), Νοβίκοβας (Ζαλγκίρις Βίλνιους), Ρεμείκις (Πανεβέζις), Ρομανόφσκις (Σιαουλιάι), Σλίβκα (Λαμία), Βέρμπικας (Ζαλγκίρις Βίλνιους)
Επιθετικοί: Τσέρνιχ (ΑΕ Λεμεσού), Παουλάουσκας (Εγκνατία), Στεποναβίσιους (Μπότεβ Πλόβντιβ)
Εκτίμηση
Μάχη για την αποφυγή της τελευταίας θέσης στον 7ο όμιλο, με τις δύο ομάδες να μην έχουν ακόμα νίκη ύστερα από πέντε αγώνες. Σύμφωνα με βουλγαρικά Μέσα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των γηπεδούχων, Κράσγιτς παίζει το… κεφάλι του στο σημερινό και αν η ομάδα του δεν πάρει ούτε τώρα νίκη αναμένεται να χαιρετήσει. Οι Βούλγαροι έχουν δείξει βελτιωμένο πρόσωπο στα τελευταία ματς αλλά «πληγώθηκαν» στις καθυστερήσεις στους αγώνες του Σεπτεμβρίου με Σερβία (1-1) και Μαυροβούνιο (1-2). Σε ανοδική πορεία με τον Γιανκάουσκας στον πάγκο οι Λιθουανοί, που κόντραραν τους Βούλγαρους με παίκτη λιγότερο στο ματς του Κάουνας (1-1) και γενικότερα βγάζουν μια μαχητική εικόνα τηρουμένων των αναλογιών. Δίκαια φαβορί η Βουλγαρία μέσα στη Σόφια αλλά ο άσος σ’ αυτές τις τιμές είναι κάτω από τα όρια του αποδεκτού. Αν θα παίζαμε κάτι θα επιλέγαμε το 2-3 γκολ που επιβεβαιώνεται αρκετά συχνά στα αποτελέσματα και των δύο.
Μπέρνλι
Γουέστ Χαμ
Γουότφορντ
Σαουθάμπτον
Άρσεναλ
Μάντσεστερ Σίτι
Ρίβερ Πλέιτ
Αρχεντίνος Τζούνιορς
Σέντραλ Κόρδοβα
Ινστιτούτο Κόρδοβα
Μπαράκας Σεντράλ
Ροσάριο Σεντράλ
Σαρμιέντο Χουνίν
Ουρακάν
Πλατένσε
Μπόκα Τζούνιορς
WSG Τιρόλ
Σάλτσμπουργκ
Χάρτμπεργκ
Αούστρια Βιέννης
Ραπίντ Βιέννης
Γκράτσερ ΑΚ
ΣΚ Μπέβερεν
Άντερλεχτ
Λόμελ
Σαρλερουά
Μαλίν
Σταντάρ Λιέγης
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Γάνδη
Σάο Πάουλο
Κοριτίμπα
Λανς
Παρί Σεν Ζερμέν
Αννόβερο
Βόλφσμπουργκ
Αρμίνια Μπίλεφελντ
Κότμπους
Ντιναμό Δρέσδης
Ντάρμσταντ
Ράντερς
Κοπεγχάγη
Λίνγκμπι
Μίντιλαντ
Οντένσε
Χόρσενς
Νόρτζελαντ
Σίλκεμποργκ
Νιου Γιόρκ Σίτι
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Σιάτλ Σάουντερς
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Σικάγο Φάιαρ
Πόρτλαντ Τίμπερς
Όστιν
Ντάλας
Κολοράντο Ράπιντς
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Σεντ Λούις Σίτι
Λος Άντζελες
Σαν Ντιέγκο
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Ορλάντο Σίτι
Σινσινάτι
Τορόντο
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Σάρλοτ
Κολόμπους Κρου
Νάσβιλ
Ίντερ Μαϊάμι
Ντιναμό Χιούστον
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Βερόνα
Βίρτους Εντέλα
Λάτσιο
Μάντοβα
Τζένοα
Άσκολι
Φροζινόνε
Γιούβε Στάμπια
Άτλας
Τίγκρες
Μοντερέι
Χουάρεζ
Χοντ
Στρόμεν
Σογκντάλ
Σάντνες Ουλφ
Ράουφος
Ασάνε
Κόνγκσβινγκερ
Χάουγκεσουντ
Έγκερσουντ
Στάμπαεκ
Άγιαξ
Χέρενφεν
Ντεν Χάαγκ
Χρόνινγκεν
Τβέντε
Τσβόλε
Φέγενορντ
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Μπράγκα
Ζιλ Βιθέντε
Φαμαλικάο
Μαρίτιμο
Αρούκα
Μορεϊρένσε
Νασιονάλ Μαδέιρα
Εστορίλ
Ρέιντζερς
Σεντ Μίρεν
Χιμπέρνιαν
Πάρτικ Θιστλ
Χαρτς
Ινβερνές
Στενχάουσμιουρ
Μάδεργουελ
Κάλμαρ
Χάμαρμπι
Γκάις
Μάλμε
Γιουργκόρντεν
ΑΪΚ Στοκχόλμης
Ντέγκερφορς
Γκέτεμποργκ
Μπρομαποϊκάρνα
Έργκριτε
Ουγγαρία
Σερβία
Μαυροβούνιο