Αμφίρροπη «μάχη» μεταξύ δύο ποιοτικών ομάδων
Μονό ματς για τη φάση των «16». Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί ημίωρη παράταση και (εφόσον χρειαστεί) πέναλτι. Η ομάδα που θα προκριθεί θα παίξει στα προημιτελικά με τον νικητή του ζευγαριού Ακτή Ελεφαντοστού – Μπουρκίνα Φάσο.
ΑΛΓΕΡΙΑ
Επειτα από δύο σερί αποτυχημένων τουρνουά (2021, 2023), έχοντας αποκλειστεί από τη συνέχεια του Κόπα Αφρικα από τη φάση των ομίλων και τις δύο φορές, κατόρθωσε και επέστρεψε στη φάση νοκ άουτ μετά από το 2019. Ηταν η χρονιά που το είχε κατακτήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ενώ η πρώτη ήταν το 1990. Για να συμβεί αυτό πέρασε με... περίπατο από τον πέμπτο όμιλο έχοντας το απόλυτο σε νίκες, 3Χ3 απέναντι σε Μπουρκίνα Φάσο, Σουδάν και Ισημερινή Γουινέα, με επτά τέρματα ενεργητικό και μόλις ένα παθητικό.
Αγώνας διαδικαστικού χαρακτήρα ο τελευταίος της απέναντι στην Ισημερινή Γουνιέα, μιας και είχε ήδη «κλειδώσει» την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του θεσμού. Από το πρώτο κιόλας ημίχρονο είχε πάρει τη νίκη, καθώς με τα γκολ των Μπελαΐντ (19’), Τσαΐμπι (25’) και Μάτσα (32’) δεν άφησε κανένα περιθώριο στην «αδύναμη» αντιπαλό της. Ηταν ανώτερη και είχε εξ’ αρχής τον έλεγχο του αγώνα. Το μόνο που κατόρθωσε από την πλευρά της η τυπικά γηπεδούχος ομάδα, ήταν να μειώσει με το καταπληκτικό σουτ του Νσουέ στο 50’ διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Το σύνολο του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς έφτασε τα 19 σερί παιχνίδια χωρίς να υποστεί ήττα (σε επίσημα και μη, αλλά και κανονική διάρκεα αγώνα), έχοντας έντεκα επικρατήσεις και οκτώ ισοπαλίες. Στόχος να συνεχίσει στο ίδιο «τέμπο» και να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί. «Αντιμετωπίζουμε έναν αγώνα αποκλεισμού και πρέπει να τον κερδίσουμε γιατί ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε σε αυτό το τουρνουά. Θα αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο αντίπαλο με διαφορετικό στυλ, αλλά πρέπει να επιβάλουμε τον τρόπο μας στο γήπεδο», σχολίασε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου ο Ελβετός τεχνικός.
Αγωνιστικά Νέα: Αρκετές οι αλλαγές που πραγματοποίησε στο τελευταίο ματς του ομίλου ο κόουτς της ομάδας. Ξεκούρασε βασικούς παίκτες με σκοπό να είναι σε καλή κατάσταση. Αμφίβολος για απόψε είναι ο βασικός αριστερός μπακ Αΐτ-Νουρί (Μάν. Σίτι), ο οποίος αντικαταστάθηκε στο πρώτο μέρος του αγώνα με την Ισημερινή Γουινέα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρήθηκε και από ίωση. Εκτός τουρνουά πλέον, ο επίσης αμυντικός, Χαντζάμ (Γιουνγκ Μπόις), λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο που υπέστη εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπενμπότ (Αλγκέρι), Μάντρεα (Καέν), Ζιντάν (Γρανάδα)
Αμυντικοί: Αΐτ-Νουρί (Μάν. Σίτι), Μπελγκαλί (Ελλάς Βερόνα), Ατάλ (Σαάντ), Ντορβάλ (Μπάρι), Μαντί (Λιλ), Τσεργκουί (Παρί FC), Τουγκαΐ (Τούνις), Μπενσεμπαϊνί (Ντόρτμουντ), Μπελαΐντ (Καμπιλιέ), Χαντζάμ (Γιούνγκ Μπόις)
Μέσοι: Μπενασέρ (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Ζερούκι (Τβέντε), Μπουνταουΐ (Νις), Τσαϊμπί (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Αουάρ (Αλ Ιτιχάντ), Μαζά (Μπ. Λεβερκούζεν), Ζοργκάνε (Ουνιόν Σεντ Γκιλουάζ)
Επιθετικοί: Αμούρα (Βόλφσμπουργκ), Μπουνετζάχ (Αλ Σχαμάλ) Μπουλμπίνα (Αλ Ντουχαΐλ), Μπακράρ (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μπερκάν (Αλ Γουακράχ), Χατζ Μούσα (Φέγενορντ), Κεμπάλ (Παρί FC), Μαχρέζ (Αλ Αχλί)
Λ.Δ. ΚΟΝΓΚΟ
Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα κατάφερε να περάσει στους «16» της διοργάνωσης, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του 4ου ομίλου, πίσω από την Σενεγάλη. Δύο νίκες και μία ισοπαλία ο απολογισμός της, επικρατώντας του Μπενίν (1-0) και της Μποτσουάνα (3-0), ενώ έφερε «Χ» με ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, την Σενεγάλη (1-1). Επτά βαθμοί η συγκομιδή τους, έχοντας πέντε γκολ ενεργητικό και ένα παθητικό. Αυτή είναι η 14η πρόκριση σε φάση νοκ άουτ, ενώ μόλις δύο φορές έχει πάρει το τρόπαιο και οι δύο πριν από αρκετά χρόνια (1968 και 1974).
Στο πιο πρόσφατο 90λεπτο που έδωσε επικράτησε της Μποτσουάνα χωρίς να δυσκολευτεί. 3-0 το τελικό σκορ, έχοντας 28 συνολικά σουτ, με τα έξι να είναι εντός εστίας. Στο 31’ ο Μποκού άνοιξε το σκορ με όμορφο τελείωμα και μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Κακουτά, ο οποίος μοίρασε ασίστ με τακουνάκι. Δέκα λεπτά αργότερα, ο δημιουργός έγινε εκτελεστής και από τα έντεκα μέτρα διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Ο ίδιος παίκτης στο 60’ διαμόρφωσε τη νίκη για το Κονγκό με κοντινό σουτ.
Το σύνολο του Σεμπαστιάν Ντεσάμπρ έφτασε τα οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς να ηττηθεί (σε όλες τις διοργανώσεις) έχοντας έξι νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες. Παράλληλα, ο Γάλλος κόουτς σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου πως ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, όπως και τα άλλα παιχνίδια του τουρνουά, ενώ τόνισε επίσης την πρόοδο που έχει δείξει η εθνική του ομάδα καθώς προχωρούν οι αγώνες: «Όλοι οι αγώνες ήταν δύσκολοι και είμαστε χαρούμενοι γιατί βελτιωνόμαστε καθώς προχωρά το τουρνουά. Γνωρίζουμε καλά την Αλγερία, είναι μια δυνατή ομάδα με το δικό της στυλ, αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι να κάνουμε έναν σπουδαίο αγώνα», ήταν μερικά από τα λόγια του 49χρονου τεχνικού.
Αγωνιστικά Νέα: Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όσο μπορούσε περισσότερο ο προπονητής της ομάδας, το γεγονός πως ήταν με το... ένα πόδι στην επόμενη φάση. Και για αυτό στο τελευταίο ματς του γκρουπ κατέβηκε με αρκετές αλλαγές βασικών παικτών. Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του καλού και βασικού αριστερού μπακ Μαζουακού (Σάντερλαντ), ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο 90λεπτο με την Μποτσουάνα λόγω τραυματισμού. Αν δεν τα καταφέρει, την θέση του θα πάρει ο Καγιέμπε (Γκενκ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπασί (Χάβρη), Φαγιούλου (Νόα), Επόλο (Σταντάρ Λιέγης)
Αμυντικοί: Μπεμπά (Λιλ), Μασουακού (Σάντερλαντ), Καλούλου (Αρης Λεμεσού), Καγιέμπε (Γκενκ), Τουανζέμπε (Μπέρνλι), Μπουσίρι (Χιμπέρνιαν), Ουάν-Μπισάκα (Γουέστ Χαμ), Καπουάντι (Λέγκια Βαρσοβίας)
Μέσοι: Μουτουσάμι (Ατρόμητος), Καγιέμπε (Γουότφορντ), Πίκελ (Εσπανιόλ), Κακουτά (Σακαριασπόρ), Σαντίκι (Σάντερλαντ), Μουκάου (Λιλ)
Επιθετικοί: Μπακαμπού (Μπέτις), Ελία (Αλάνιασπορ), Μπονγκοντά (Σπαρτάκ Μόσχας), Μαγιέλε (Πίραμιντς), Μπανζά (Αλ Τζαζίρα), Μπουκού (Μονπελιέ), Εσεντέ (Αουγκσμπουργκ), Σιπενγκά (Καστεγιόν), Μπαλικουίσα (Σέλτικ)
Εκτίμηση
Οι προσδοκίες και των δύο ομάδων είναι υψηλές. «Στοχεύουν» να φτάσουν έως και το τέλος, με τον τίτλο φυσικά να είναι στο πρώτο πλάνο. Η Αλγερία είναι το φαβορί στην αναμέτρηση, έχει περισσότερη εμπειρία, ωστόσο και το Κονγκό έχει ταλέντο αλλά και καλούς ποδοσφαιριστές για να πάρει την πρόκριση. Αναμένω ματς σκοπιμότητας και με αυτά τα δεδομένα η επιλογή μου θα είναι τα 2-3 Goals, όπως έχουν ολοκληρώσει και τα τρία πιο πρόσφατα 90λεπτα μεταξύ τους ματς οι δύο ομάδες.
Νιούκαστλ
Λιντς
Μπέρνλι
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Φούλαμ
Τσέλσι
Μπρέντφορντ
Σάντερλαντ
Μπόρνμουθ
Τότεναμ
Μάντσεστερ Σίτι
Μπράιτον
Κρίσταλ Πάλας
Άστον Βίλα
Έβερτον
Γουλβς
Μπαρτσελόνα
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Μίλαν
Τζένοα
Κρεμονέζε
Κάλιαρι
Τορίνο
Ουντινέζε
Πάρμα
Ίντερ
Λάτσιο
Φιορεντίνα
Νάπολι
Βερόνα
Μπολόνια
Αταλάντα
Μπενφίκα
Μπράγκα
Χ με ακριβες σκορ 1-1