Χρυσή ευκαιρία για την Σιόν, περιμένοντας «δώρο» από το ντέρμπι
ΣΙΟΝ
Η Σιόν πέρασε με εμφατικό τρόπο από την έδρα της Σεν Γκάλεν, επικρατώντας με 3-0 σε μια εμφάνιση που συνδύασε αποτελεσματικότητα, σωστή διαχείριση και πλήρη εκμετάλλευση των αμυντικών λαθών των γηπεδούχων. Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ανήκε στη Σεν Γκάλεν, η οποία μπήκε με ένταση και διάθεση να πιέσει ψηλά, ψάχνοντας ένα γρήγορο προβάδισμα. Η Σιόν όμως άντεξε στην αρχική πίεση, διατηρώντας σωστές αποστάσεις και περιμένοντας τη στιγμή της. Παρά την υπεροχή των γηπεδούχων στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, η Σιόν κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και να «παγώσει» το γήπεδο στο 42ο λεπτό, όταν στην πρώτη ουσιαστική της ευκαιρία βρήκε το 0-1, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα της Σεν Γκάλεν. Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα άλλαξε πλήρως. Η Σιόν μπήκε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έκλεισε τους χώρους και περιόρισε τη δημιουργία των γηπεδούχων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν την πίεση του πρώτου μέρους. Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να βρίσκουν συνεχώς ανοιχτό γήπεδο και να «χτυπούν» στις αδυναμίες των αντιπάλων της. Το 0-2 στο 63ο λεπτό ήρθε έπειτα από γρήγορη και κάθετη ανάπτυξη, με την άμυνα της Σεν Γκάλεν να μην προλαβαίνει να αντιδράσει. Στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα η Σιόν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την αποδιοργάνωση των γηπεδούχων, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα μέσα στην περιοχή και στο 76’ διαμόρφωσε το τελικό 0-3 με υποδειγματική ομαδική ενέργεια. Στα τελευταία λεπτά η Σιόν διαχειρίστηκε άνετα το προβάδισμα, χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αυτό το διπλό κράτησε ζωντανό το… όνειρο της Σιόν για ευρωπαϊκή έξοδο, αν και το έργο της παραμένει ιδιαίτερα απαιτητικό με τρεις αγωνιστικές να απομένουν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση με 58 βαθμούς (15-13-7), στο -5 από Λουγκάνο και Σεν Γκάλεν, διατηρώντας ωστόσο μαθηματικές ελπίδες. Η εικόνα της το τελευταίο διάστημα είναι ενθαρρυντική, καθώς παραμένει αήττητη στα τελευταία επτά παιχνίδια (5-2-0), δείχνοντας σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Επιπλέον, το πρόγραμμα της δίνει μια ευκαιρία, αφού αντιμετωπίζει την αδιάφορη Τουν που έχει ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο, ενώ παράλληλα στο ντέρμπι κορυφής Λουγκάνο και Σεν Γκάλεν θα «κόψουν» βαθμούς η μία στην άλλη, κάτι που μπορεί να ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τη Σιόν.
Αγωνιστικά Νέα: Ο Θολό, δεν θα έχει στην διάθεσή του τρεις τιμωρημένους παίκτες λόγω καρτών. Ο λόγος για τον αναντικατάστατο κεντρικό αμυντικό Χαϊρίζι (32/1), για τον κομβικό εξτρέμ Λουκέμπιλα (32/4) και τον αναντικατάσταστο επιθετικό Νιβοκάζι (35/13). Εκτός λόγω τραθματισμού και ο κεντρικός χαφ Σαλά (-), ο οποίος ταλαιπωρείται με έναν τραυματισμό στο γόνατό του.
ΤΟΥΝ
Καθόλου δεν ενόχλησε την Τουν η ήττα που γνώρισε εκτός έδρας ήττα με 3-1 από τη Βασιλεία, σε ένα παιχνίδι όπου, πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα της ιστορίας της . Για μεγάλο διάστημα στο παιχνίδι έδειχνε ικανή να πάρει αποτέλεσμα, αλλά κατέρρευσε στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης. Η πρωταθλήτρια μπήκε στο ματς με ξεκάθαρη στόχευση να ελέγξει τον ρυθμό μέσα από την κατοχή και τις γρήγορες μεταβιβάσεις, όμως η πίεση της Βασιλείας στο πρώτο ημίχρονο την ανάγκασε να αμύνεται αρκετά χαμηλά, όταν αυτή έπαιρνε τη μπάλα. Η Τουν, στάθηκε τυχερή στο 40ο λεπτό, όταν στην πρώτη ουσιαστικά καθαρή της ευκαιρία βρήκε το γκολ και προηγήθηκε, «παγώνοντας» το γήπεδο της Βασιλείας. Ωστόσο η απάντηση από τους γηπεδούχους ήταν άμεση και αυτό επηρέασε ψυχολογικά την Τουν, η οποία δεν πρόλαβε να διαχειριστεί το υπέρ της σκορ μέχρι την ανάπαυλα. Το 1-1 πριν το ημίχρονο άλλαξε τις ισορροπίες και έδωσε ξεκάθαρα το μομέντουμ στην ομάδα του Λιχστάινερ. Στο δεύτερο ημίχρονο η Τουν περιορίστηκε σε πιο παθητικό ρόλο, προσπαθώντας κυρίως να κρατήσει τις αποστάσεις και να «χτυπήσει» σε αντεπιθέσεις, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Η πίεση αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα, με την ομάδα του Λουστρινέλι να δυσκολεύεται να κρατήσει την μπάλα. Η αποβολή στο 80ό λεπτό του Φερ, έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων. Με αριθμητικό μειονέκτημα, η Τουν δεν κατάφερε να αντισταθεί στις ορέξεις των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να δεχτεί δύο γκολ στο φινάλε (87’ και 91’). Έτσι, ένα ματς που έμοιαζε διαχειρίσιμο για μεγάλο διάστημα εξελίχθηκε σε βαριά μία βαριά ήττα, που στο τέλος της ημέρας λίγο την απασχολεί αφού ο στόχος επετεύχθη.
Η Τουν πλέει σε πελάγη ευτυχίας και τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την εξαιρετική της ατμόσφαιρα, αφού κατάφερε με το δεύτερο πιο χαμηλό μπάτζετ του πρωταθλήματος να κατακτήσει τον τίτλο με χαρακτηριστική άνεση. Παρότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει εμφανή χαλάρωση, κάτι που αποτυπώνεται και στο σερί της (μόλις μία νίκη στα τελευταία πέντε παιχνίδια, 1-0-4), αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τη μεγάλη εικόνα της σεζόν. Ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί και το φινάλε λειτουργεί περισσότερο ως διαδικαστικό κομμάτι για την πρωταθλήτρια.
Αγωνιστικά Νέα: O Λουστρινέλι θα απουσιάσει από τον πάγκο αφού είναι τιμωρημένος. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ούτε ο κομβικός δεξιός μπακ Φερ (27/2), ο οποίος δέχτηκε κόκκινη κάρτα, αλλά ούτε ο βασικός επιθετικός Ιμπαγί (29/10), ο οποίος δέχτηκε κόκκινη κάρτα (εκτός γηπέδου). Συνεχίζει να μην υπολογίζεται ο κεντρικός αμυντικός Μοντόλιο (28/4), ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο. Στα «πιτς» και ο Ζίζγιλερ (-)
Εκτίμηση
Αυτή είναι μία αγωνιστική, η οποία αν η Σιον επικρατήσει της αδιάφορης Τουν θα έχει διπλό όφελος καθώς και θα πάρει τους τρεις βαθμούς και θα μειώσει σίγουρα την διαφορά της από την τρίτη θέση, καθώς περιμένει βαθμολογικές απώλειες ανάμεσα σε Λουγκάνο και Σεν Γκάλεν για να επωφεληθεί
Ρίβερ Πλέιτ
Ροσάριο Σεντράλ
Σιντ Τρούιντεν
Γάνδη
Σταντάρ Λιέγης
Γκενκ
Ατλέτικο Παραναένσε
Φλαμένγκο
Σαπεκοένσε
Ρέμο
Ρεντ Μπουλ Μπραγκαντίνο
Βιτόρια Μπαΐα
Μποταφόγκο
Κορίνθιανς
Μπαΐα
Γκρέμιο
Σάντος
Κοριτίμπα
Παλμέιρας
Κρουζέιρο
Φλουμινένσε
Σάο Πάουλο
Ιντερνασιονάλ
Βάσκο Ντα Γκάμα
Ατλέτικο Μινέιρο
Μιρασόλ
Ζυρίχη
Σερβέτ
Λωζάνη
Γκρασχόπερς
Πανσερραϊκός
Παναιτωλικός
ΑΕΛ Novibet
Ατρόμητος
Αστέρας Τρίπολης
Κηφισιά
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Σικάγο Φάιαρ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Νιου Γιόρκ Σίτι
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Ντιναμό Χιούστον
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Ορλάντο Σίτι
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
DC Γιουνάιτεντ
Σεντ Λούις Σίτι
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Κολοράντο Ράπιντς
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Ντάλας
Σιάτλ Σάουντερς
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Κολόμπους Κρου
Σάρλοτ
Τορόντο
Όστιν
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Σαν Ντιέγκο
Σινσινάτι
Βαλερένγκα
Σάρπσμποργκ 08
Μπόντο Γκλιμτ
Τρόμσο
Φαμαλικάο
Αλβέρκα
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Ζιλ Βιθέντε
Εστορίλ
Μπενφίκα
Νασιονάλ Μαδέιρα
Βιτόρια Γκιμαράες
Μπράγκα
Εστρέλα Αμαδόρα
Κάζα Πία
Ρίο Άβε
Αρούκα
Τοντέλα
Νόρντικ Γιουνάιτεντ
Φάλκενμπεργκ
Έστερ
Λιουνγκσκίλε
Έστερσουντ
Σάντβικενς ΙΦ
Γιούνγκ Μπόις
Λουγκάνο
Βασιλεία
Σεντ Γκάλεν
2 ημίχρονο