Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Πορτογαλία: Ποιος θα υποτιμήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης;

Euro 2020-Πορτογαλία: Ποιος θα υποτιμήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης;

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
2/6/2021 18:40
Η Πορτογαλία πάει στο Euro 2020 ως κάτοχος του τίτλου και θα ήθελε να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Αυτό φυσικά δεν θα είναι εύκολο, όμως δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί, κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ από τότε που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο Φερνάντο Σάντος.

Του Δημήτρη Ρήγα

Οι Ίβηρες βρίσκονται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και παράλληλα κατέκτησαν το πρώτο Nations League που διεξήχθη. Στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022 έχουν μετρήσει δύο νίκες και μία ισοπαλία έως τώρα. Επικράτησαν 1-0 του Αζερμπαϊτζάν ως τυπικά γηπεδούχοι στο Τορίνο της Ιταλίας κι ακολούθησε εκτός έδρας ισοπαλία με τη Σερβία (2-2), έχοντας έντονα και δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία. Στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι τους νίκησαν στο Λουξεμβούργο με 3-1.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η Πορτογαλία θα δώσει το «παρών» σε έβδομη διαδοχική τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αναμφίβολα πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1960 και την πρώτη διοργάνωση στη Γαλλία μέχρι και το 1992 στη Σουηδία, είχε καταφέρει να προκριθεί μόνο μία φορά, το 1984, όταν τερμάτισε στην 3η θέση.

Δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στο παρελθόν στη φάση των ομίλων και είναι χαρακτηριστικό ότι το 1996 στην Αγγλία και το 2008 σε Αυστρία και Ελβετία, έμεινε εκτός συνέχειας στα προημιτελικά από Τσεχία και Γερμανία αντίστοιχα. Μάλιστα και οι δύο ομάδες που την απέκλεισαν στη συνέχεια ηττήθηκαν στον τελικό!

Το 2000 στην Ολλανδία και το Βέλγιο και το 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία, οι «ναβιγαδόρες» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά. Στην πρώτη περίπτωση ηττήθηκαν από τη Γαλλία στην παράταση και στη δεύτερη από την Ισπανία στα πέναλτι. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τόσο οι «μπλε» όσο και οι «φούριας ρόχας» κατέκτησαν το τρόπαιο.

Η πρώτη της συμμετοχή σε τελικό ήταν το 2004 όταν έχασε μέσα στο «Ντα Λουζ» από την εκπληκτική Ελλάδα, ενώ στην τελευταία διοργάνωση επί γαλλικού εδάφους έγραψε ιστορία κατακτώντας εκείνη τον τίτλο για παρθενική φορά. Πέρασε από τον όμιλο ως 3η με τρεις ισοπαλίες απέναντι σε Ισλανδία, Αυστρία και Ουγγαρία. Στους «16» απέκλεισε στην παράταση την Κροατία με 1-0, ενώ προκρίθηκε στα πέναλτι κόντρα στην Πολωνία παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί έκαμψε την αντίσταση της Ουαλίας με 2-0 και στον τελικό νίκησε τη διοργανώτρια Γαλλία με 1-0 χάρη σε τέρμα του Έντερ στο 109ο λεπτό της παράτασης.

Πώς προκρίθηκε


Η κληρωτίδα την έφερε στο δεύτερο όμιλο της προκριματικής φάσης. Εκεί θα συναντούσε την Ουκρανία, τη Σερβία, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία. Θεωρήθηκε το μεγάλο φαβορί για την κορυφή αλλά δεν το επιβεβαίωσε στο χορτάρι.

Η συγκομιδή των 17 βαθμών την έφερε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από την πρωτοπόρο Ουκρανία. Αυτή η επίδοση πάντως ήταν αρκετή για να της δώσει το απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης χωρίς περιπέτειες.

Ο προπονητής: Φερνάντο Σάντος

Euro 2020-Πορτογαλία: Ποιος θα υποτιμήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης;
Στα 66 του χρόνια ο Φερνάντο Σάντος έχει κατορθώσει ήδη να γράψει ιστορία με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό με δεδομένο ότι έχει χαρίσει στους Πορτογάλους τους δύο μοναδικούς τίτλους του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος.

Ανέλαβε τα ηνία τον Σεπτέμβριο του 2014 αντικαθιστώντας τον Πάουλο Μπέντο. Αρχικά οδήγησε την Πορτογαλία στην κορυφή το 2016 στο Euro της Γαλλίας και δύο χρόνια αργότερα η πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας σταμάτησε στους «16», μετά την ήττα από την Ουρουγουάη.

Το 2019 έφτασε στην κορυφή του πρώτου Nations League. Συνολικά έχει καθίσει στον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας σε 82 παιχνίδια. Έχει πανηγυρίσει 52 νίκες, 19 ματς τελείωσαν ισόπαλα και υπέστη μόλις 12 ήττες.
Euro 2020-Πορτογαλία: Ποιος θα υποτιμήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης;

Το ρόστερ


Γεμάτο αστέρια είναι το έμψυχο δυναμικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Υπάρχουν λύσεις σε όλες τις θέσεις. Ενδεχομένως να υπάρχει «πονοκέφαλος» για τον τερματοφύλακα, με τον Ρούι Πατρίσιο πάντως να τα καταφέρνει αρκετά καλά όποτε έχει χρειαστεί.

Στην άμυνα δεσπόζει η παρουσία του Ρούμπεν Ντίας της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και του αειθαλή Πέπε της Πόρτο. Η μεσαία γραμμή αποτελείται από παίκτες ποιοτικούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όπως είναι ο Μπρούνο Φερνάντες, ενώ υπάρχουν πολλές λύσεις στη θέση του αμυντικού χαφ.

Όπως είναι λογικό το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι εκείνο που ξεχωρίζει στην επίθεση με τον πολύπειρο σούπερ σταρ να παραμένει το μεγάλο αστέρι της Εθνικής Πορτογαλίας. Φυσικά θα έχει άξιους συμπαραστάτες ποιοτικούς εξρέμ όπως είναι ο Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι και ο Ντιόγκο Ζότα της Λίβερπουλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Πέδρο Γκονσάλβες ο οποίος με τα γκολ του οδήγησε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια.

Στόχος


Με δεδομένη τη δυσκολία του 6ου ομίλου και το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να επιβιώσει και να βρει τον τρόπο να προκριθεί στα νοκ-άουτ.

Η λογική λέει ότι είναι πολύ πιθανό να της φτάσει και μόνο μία νίκη απέναντι στην αδύναμη Ουγγαρία. Το αρνητικό για τους πρωταθλητές Ευρώπης είναι ότι με τους Μαγυάρους και τους Γερμανούς θα αγωνιστούν εκτός έδρας.

Όσο για τη δική μας πρόβλεψη, η Πορτογαλία είναι σε θέση να κάνει ξανά τη μεγάλη έκπληξη και να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, θα «πουλήσει ακριβά το τομάρι της».

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Άντονι Λόπες (Λυών), Ρούι Πατρίσιο (Γουλβς), Ρουί Σίλβα (Γρανάδα)

Αμυντικοί: Ντιόγκο Νταλότ (Μίλαν), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Νούνο Μέντες (Σπόρτινγκ), Γκερέιρο (Ντόρτμουντ)

Μέσοι: Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζοάο Παλίνια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), Σέρτζιο Ολιβέιρα (Πόρτο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις)

Επιθετικοί: Πέδρο Γκονσάλβες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Αντρέ Σίλβα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Γκονζάλο Γκέντες (Βαλένθια), Ζοάο Φέλιξ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα)

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.