Θα σπάσει το απόλυτο της Σεβίλλης ή του Μουρίνιο
Η Σεβίλλη θα αγωνιστεί στον έβδομο τελικό της ιστορίας της στο Γιουρόπα Λιγκ έχοντας το απόλυτο και θα βρει στο δρόμο της, την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο με τον Πορτογάλο να έχει 5/5 ευρωπαϊκούς τελικούς.Τι ισχύει: Νοκ άουτ τελικός για το Γιουρόπα Λιγκ που διεξάγεται στην ουδέτερη Βουδαπέστη. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.
ΣΕΒΙΛΛΗΓια να φτάσει μέχρι την «Πούσκας Αρένα» απέκλεισε την Αϊντχόφεν και τη Φενέρμπαχτσε με τον Σαμπάολι στην τεχνική ηγεσία, αλλά η πολύ κακή πορεία στο ισπανικό πρωτάθλημα έφερε τον Μεντιλιμπάρ στο τιμόνι και έκανε την έκπληξη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γιουβέντους, στηριζόμενη στην έδρα της. Η Σεβίλλη θα έχει τον κόσμο στο πλευρό της και στην Ουγγαρία, αφού περιμένει περισσότερους από 12.000 φιλάθλους στις κερκίδες. Είναι η πολυνίκης του Europa League, καθώς αυτή είναι η 7η φορά που φτάνει στον τελικό και τις προηγούμενες έξι έχει κατακτήσει και το τρόπαιο.
Έχει και καιρό το μυαλό της στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και έχει λίγο παρατήσει τη LaLiga, αφού την προηγούμενη αγωνιστική υποδέχθηκε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν και έχασε με 2-1 και είδε την 7η θέση να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη ήττα της με τον Μεντιλιμπάρ στον πάγκο της.
«Όταν έφτασα, ο σύλλογος είχε περάσει δύο προκριματικά Europa League. Όταν φτάνεις, ακόμα και όταν η ομάδα είναι κακή, ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος με τη σωτηρία της κατηγορίας, αλλά σου λένε ότι η Ευρώπη είναι εκεί και η Βουδαπέστη είναι εκεί. Θα ανταγωνιστούμε έναν δύσκολο αντίπαλο. Με τα όπλα μας είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Η ιστορία είναι εκεί και δεν λέει ψέματα. Ο σύλλογος σε αυτή τη διοργάνωση ήταν η καλύτερη ομάδα. Οι τίτλοι είναι εκεί. Η ιστορία δεν κερδίζει τελικούς και ούτε τα κομπλιμέντα. Είναι απλά ένα παιχνίδι. Η ιστορία ή η εμπειρία είναι πολύ καλή, αλλά είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω τι βαραίνει περισσότερο. Είναι ο πρώτος μου τελικός.», είπε ο προπονητής Μεντιλιμπάρ.
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος είναι ο βασικός μπακ Ακούνια. Αμφίβολος δίνεται ο χαφ Φερνάντο. Εκτός ευρωπαϊκής λίστας είναι ο χαφ Γκέιγ και ο εξτρέμ Κορόνα, αλλά όλοι τους βρίσκονται στη Βουδαπέστη.
ΡΟΜΑΗ Ρόμα πέρασε αρκετά εμπόδια για να φτάσει μέχρι την Πούσκας Αρένα, αφού άφησε εκτός τη Σάλτσμπουργκ, τη Σοσιεδάδ, τη Φέγενορντ και τη Λεβερκούζεν, ενώ στον όμιλο είχε τερματίσει πίσω από την Μπέτις και την ακολούθησαν Λουντογκόρετς και Ελσίνκι.
Στο ιταλικό πρωτάθλημα δεν τα πάει καθόλου καλά, αφού δεν έχει νίκη στα επτά τελευταία παιχνίδια της (0-4-3) και βρίσκεται στην 6η θέση, αλλά κινδυνεύει να τερματίσει ακόμα πιο κάτω. Στο πιο πρόσφατο ματς για τη Serie A έχασε στη Φλωρεντία από τη Φιορεντίνα με 2-1, παίζοντας με αρκετές αλλαγές και απουσίες. Δεν θα αλλάξει τακτική στον τελικό και κύριο μέλημα της θα είναι η άμυνα που την έφερε μέχρι εδώ.
«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, είναι αλήθεια. Ο αντίπαλός μας προέρχεται από το Champions League. Έχουμε παίξει 14 παιχνίδια για να είμαστε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι το αξίζουμε. Είμαστε μια ομάδα που τους τελευταίους μήνες έχει παίξει προημιτελικούς, ημιτελικούς, παιχνίδια χωρίς ξεκούραση στο πρωτάθλημα. Χωρίς χρόνο για να ανακάμψει και να παίξει χωρίς ξεκούραση. Η ιστορία δεν παίζει και ο συνάδελφός μου σκέφτεται διαφορετικά γιατί πιστεύει ότι η ιστορία τον κάνει φαβορί. Είναι μια άποψη που πρέπει να γίνει σεβαστή. Είμαστε σε αυτόν τον τελικό γιατί το αξίζαμε. Δεν έχουμε την ιστορία ή την εμπειρία άλλων. Δεν είναι συνηθισμένο να είμαστε σε ευρωπαϊκό τελικό, αν και είχαμε έναν πέρυσι. Είναι ιστορική. Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, θα είμαστε στο γήπεδο. Και θα παλέψουμε για να κερδίσουμε. Η Σεβίλλη είναι μια μεγάλη ομάδα. Νομίζω ότι είμαστε και οι δύο μεγάλες ομάδες», επισήμανε ο κόουτς Μουρίνιο.
Αγωνιστικά Νέα: Αμφίβολος δίνεται ο επιθετικός Ντιμπάλα με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ του και αν αγωνιστεί δεν θα είναι για περισσότερο από 20 λεπτά. Αμφίβολος δίνεται και ο μπακ Σπινατσόλα. Παραμένουν εκτός ο μπακ Κάρσντροπ και ο στόπερ Κουμπούλα. Εκτός ευρωπαϊκής λίστας είναι ο επιθετικός Σολμπάκεν.
Εκτίμηση
Ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ δεν έχει το μεγάλο φαβορί, αφού από τη μία πλευρά είναι η Σεβίλλη των έξι κατακτήσεων από την άλλη η Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο με τον Πορτογάλο όποτε πάει σε ευρωπαϊκό τελικό να σηκώνει το τρόπαιο. Οι Ιταλοί θα κοιτάξουν το αμυντικό κομμάτι και πιστεύουμε πως οι Ισπανοί έχουν την ποιότητα να τους «χτυπήσουν» επιθετικά. Θα ποντάρουμε στον άσο.
Σουόνσι
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Σαουθάμπτον
Στόουκ
Ρέξαμ
Γουότφορντ
Πρέστον
Γουλβς
Ντέρμπι
Κάρντιφ
Μπλάκμπερν
Μίντλεσμπρο
ΚΠΡ
Μπόλτον
Γουέστ Χαμ
Τσάρλτον
Μπέρμιγχαμ
Μπρίστολ Σίτι
Μίλγουολ
Νόριτς
Λίνκολν Σίτι
Πόρτσμουθ
Μπρέντφορντ
Τότεναμ
Νότιγχαμ Φόρεστ
Λιντς
Ίπσουιτς
Σάντερλαντ
Έβερτον
Κρίσταλ Πάλας
Χαλ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ουρακάν
Ντεπορτίβο Ριέστρα
Ιντεπεντιέντε
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Νιούελς Ολντ Μπόις
Μπάνφιλντ
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Χιμνάσια Μεντόζα
Ατλέτικο Τουκουμάν
Ινστιτούτο Κόρδοβα
Στουρμ Γκρατς
Αούστρια Λουστενάου
Αλτάχ
Χάρτμπεργκ
Αντβέρπ
Γκενκ
Ζούλτε Βάρεγκεμ
ΣΚ Μπέβερεν
Σαρλερουά
Μαλίν
Κρουζέιρο
Φλαμένγκο
Ιντερνασιονάλ
Ατλέτικο Μινέιρο
Φλουμινένσε
Ρέμο
Λε Μαν
Μπρεστ
Νις
Λοριάν
Τουλούζ
Λυών
Τρουά
Παρί
Λανς
Οσέρ
Άιντραχτ Τριέρ
Λειψία
Χάνσα Λούνεμπουργκ
Βέρντερ Βρέμης
Άουε
Χοφενχάιμ
Κότμπους
Άουγκσμπουργκ
Βέχεν
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Ντόρτμουντ
Μπάγερν Μονάχου
Ζυρίχη
Βασιλεία
Λουκέρνη
Λωζάνη
Καλαμάτα
Άρης
ΑΕΚ
Ηρακλής
Ολυμπιακός
Ατρόμητος
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Ντάλας
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Νάσβιλ
Κολόμπους Κρου
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Σικάγο Φάιαρ
Ορλάντο Σίτι
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Σινσινάτι
Σιάτλ Σάουντερς
Σάρλοτ
DC Γιουνάιτεντ
Λος Άντζελες
Πόρτλαντ Τίμπερς
Ίντερ Μαϊάμι
Τορόντο
Όστιν
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Σεντ Λούις Σίτι
Ντιναμό Χιούστον
Σαν Ντιέγκο
Κολοράντο Ράπιντς
Εσπανιόλ
Ρεάλ Μαδρίτης
Βαλένθια
Θέλτα
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ίντερ
Μόντσα
Ουντινέζε
Κόμο
Πάρμα
Κάλιαρι
Τζένοα
Νάπολι
Γουαδαλαχάρα Τσίβας
Τιχουάνα
Σάντνες Ουλφ
Μπρίνε
Σπάρτα Ρότερνταμ
Ουτρέχτη
Φορτούνα Σιτάρντ
Άλκμααρ
Χέρενφεν
Τσβόλε
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Αλβέρκα
Εστορίλ
Ρίο Άβε
Μαρίτιμο
Ακαντέμικο Βίσεου
Νταντί Γιουνάιτεντ
Νταντί
Έργκριτε
Χάλμσταντ
Φενερμπαχτσέ
Κόνιασπορ
Ρίζεσπορ
Σαμσουνσπόρ
Τσορούμ
Κασίμπασα