Αντιστέκονται οι «Μπλε Καρχαρίες»
*Αγώνας για τον 8ο Όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - 2η Αγωνιστική
*Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι οκτώ καλύτεροι τρίτοι προκρίνονται στους «32» της διοργάνωσης
*Κριτήρια ισοβαθμίας: 1. Μεταξύ τους παιχνίδια, 2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 4. Συνολική διαφορά τερμάτων, 5. Καλύτερη επίθεση, 6. Βαθμολογία Fair Play, ο αριθμός καρτών που έχουν δεχθεί, 7. Θέση στην κατάταξη της FIFA
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Δεν κατάφερε να μπει με το δεξί στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο η «Σελέστε» καθώς παραχώρησε ισοπαλία στη Σαουδική Αραβία (1-1) για την πρεμιέρα του 8ου ομίλου. Τουλάχιστον γλίτωσε το απόλυτο κάζο, καταφέρνοντας να ισοφαρίσει προς το τέλος του αγώνα, έχοντας κατά γενική ομολογία καλή αγωνιστική απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο.
Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα εμφανίστηκε «αναιμική» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, καθώς αν και είχε την κατοχή της μπάλας δεν κατάφερε να τη μετουσιώσει σε ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Αλ Οβάις. Μάλιστα, προϊόντος του χρόνου έδωσε γήπεδο στους τυπικά γηπεδούχους και πλήρωσε την κακή αμυντική συμπεριφορά στις στημένες φάσεις, καθώς σε μία από αυτές έμεινε πίσω στο σκορ, λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους (41’).
Στην επανάληψη ο Αργεντίνος προπονητής προέβη σε αλλαγές σε τακτική και πρόσωπα, αλλάζοντας άρδην την εικόνα της ομάδα του που μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο, πιέζοντας ασφυκτικά την αντίπαλό της. O ηγέτης της Ουρουγουάης, Φεντερίκο Βαλβέρδε, είχε πιο ελεύθερο ρόλο στο χορτάρι και δημιούργησε πολλές καταστάσεις στα αντίπαλα καρέ, με τη «Σελέστε» να πιέζει ασφυκτικά για την ισοφάριση, κάτι που κατάφερε στο 80΄ με τον Μάξι Αραούχο. Στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει την πλήρη ανατροπή στο σκορ, αλλά έπεσε πάνω στον εξαιρετικό Αλ Οβάις που αρχικά απέκρουσε το πλασέ του Ντε Λα Κρουζ, ενώ στη συνέχεια είχε την απάντηση στο «ξερό» σουτ του Βαλβέρδε, με το 1-1 να παραμένει ως το τέλος της αναμέτρησης.
Οι τέσσερις ομάδες του 8ου ομίλου ισοβαθμούν μεταξύ τους μετά τις δύο ισοπαλίες της πρεμιέρας, με την Ουρουγουάη να αντιμετωπίζει για τη 2η αγωνιστική το Πράσινο Ακρωτήριο σε έναν αγώνα που εν πολλοίς θα κρίνει την πρόκριση της «Σελέστε» στην επόμενη φάση, αφού ακολουθεί η εξ ορισμού δύσκολη αναμέτρηση με τους Ισπανούς.
Αγωνιστικά Νέα: Παραμένουν τα προβλήματα για τον Μαρσέλο Μπιέλσα, με τον βασικό χαφ Ντε Αρασκαέτα (Φλαμένγκο) και τον πολύτιμο στόπερ Αραούχο (Μπαρτσελόνα) να ταλαιπωρούνται από τραυματισμό και να μένουν πιθανότατα εκτός. Κατά τα λοιπά ο έτερος βασικός στόπερ Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης) θέτει υποψηφιότητα για τη βασική ενδεκάδα καθώς έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, όπως και ο μπακ Πικέρες (Παλμέιρας). Δεν αλλάζει σχηματισμό ο Μπιέλσα, που θα παρατάξει εκ νέου την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-4-2, ενώ είναι πιθανό να ξεκινήσει στη γραμμή κρούσης τον Βίνιας (Οβιέδο) καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση του Νούνιες (Αλ Χιλάλ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μουσλέρα (Εστουδιάντες), Ροσέτ (Ιντερνασιονάλ), Μέλε (Μοντερέι)
Αμυντικοί: Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Βίνα (Ρίβερ Πλέιτ), Ολιβέιρα (Νάπολι), Βαρέλα (Φλαμένγκο), Ρ. Αραούχο (Μπαρτσελόνα), Κάσερες (Κλαμπ Αμέρικα), Μπουένο (Γουλβς)
Μέσοι: Πικέρες (Παλμέιρας), Μπετανκούρ (Τότεναμ), Βαλβέρδε (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντε Αρασκαέτα (Φλαμένγκο), Πελίστρι (Παναθηναϊκός), Ουγκάρτε (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντε Λα Κρουζ (Φλαμένγκο), Ροντρίγκες (Κλαμπ Αμέρικα), Μ. Αραούχο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Κανόμπιο (Φλουμινένσε), Μαρτίνες (Παλμέιρας), Σαλαζάρ (Μπράγκα), Σανάμπρια (Σολτ Λέικ)
Επιθετικοί: Νούνιες (Αλ Χιλάλ), Βίνιας (Οβιέδο), Αγκίρε (Τίγκρες)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ
Έχοντας ως ήρωα έναν καταπληκτικό Βοζίνια που κατέβασε τα ρολά, το μικρό κράτος της Δυτικής Αφρικής ενεργοποίησε την πρώτη «βόμβα» του φετινού Μουντιάλ στην παρθενική του εμφάνιση, αποσπώντας ισοπαλία από το φαβορί της διοργάνωσης Ισπανία στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου.
Η ομάδα του Πέδρο Μπρίτο μπήκε απόλυτα διαβασμένη στον αγωνιστικό χώρο και με υποδειγματική αμυντική τακτική περιόρισε τα ατού των Ιβήρων, παίρνοντας στο τέλος ένα επικό αποτέλεσμα στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Στο πρώτο μέρος, μάλιστα, απειλήθηκε ελάχιστα καθώς μόνο λίγο πριν την ανάπαυλα ο 40χρονος γκολκίπερ Βοζίνια με δύο εξαιρετικές επεμβάσεις αρνήθηκε στον Φεράν Τόρες το γκολ, με το 0-0 να παραμένει ως το τέλος του ημιχρόνου. Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε, με τους Αφρικανούς να δέχονται σαφώς μεγαλύτερη πίεση από την Ισπανία και τον Βοζίνια να παραμένει «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια κρατώντας την πολύτιμη ισοπαλία για την ομάδα του μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.
Ο 40χρονος γκολκίπερ του Πράσινου Ακρωτηρίου έγινε ο γηραιότερος τερματοφύλακας που κράτησε ανέπαφη την εστία του στο ντεμπούτο του σε Μουντιάλ έχοντας συμπληρώσει την ηλικία των 40 ετών, ενώ ταυτόχρονα έγινε μόλις ο τρίτος στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που δεν δέχθηκε γκολ στην ηλικία των 40 χρόνων, μετά τους Ντίνο Τζοφ και Πίτερ Σίλτον.
Οι «Μπλε Καρχαρίες» θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και απέναντι στην Ουρουγουάη για τη 2η αγωνιστική, με τον 8ο όμιλο να βρίσκεται στην απόλυτη ισορροπία καθώς οι 4 ομάδες έχουν από έναν βαθμό μετά την πρεμιέρα.
Αγωνιστικά Νέα: Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο προπονητής Πέδρο Μπρίτο που θα παρατάξει την ομάδα του με τον ίδιο σχηματισμό απέναντι στην Ουρουγουάη (4-2-3-1), ακολουθώντας την ίδια τακτική έχοντας συμπαγή αμυντική γραμμή, χτυπώντας στις αντεπιθέσεις όταν δοθεί η ευκαιρία.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βοζίνια (Τσάβες), Μάρσιο Ρόζα (Μοντάνα), Κάρλος Ντος Σάντος (Σαν Ντιέγκο)
Αμυντικοί: Στοπιρά (Τορεένσε), Ρομπέρτο Λόπες (Σάμροκ Ρόβερς), Ζοάο Πάουλο (Στεάουα), Ντίνι (Αλ Μπαταέχ), Λόγκαν Κόστα (Βιγιαρεάλ), Στέβεν Μορέιρα (Κολόμπους Κρου), Βάγκνερ Πίνα (Τράμπζονσπορ), Σίντνι Λόπεζ Καμπράλ (Μπενφίκα), Κέλβιν Πιρές (Σεϊναγιόεν)
Μέσοι: Ζαμίρο Μοντέιρο (Τσβόλε), Κέβιν Πίνα (Κράσνονταρ), Ντερόι Ντουάρτε (Λουντόγκορετς), Τέλμο Αρκάνζο (Γκιμαράες), Λαρός Ντουάρτε (Ακαδημία Πούσκας), Γιανίκ Σεμέδο (Φαρένσε)
Επιθετικοί: Ράιαν Μέντες (Ιγκντίρ), Γκάρι Ροντρίγκες (Απόλλων Λεμεσού), Γουίλι Σεμέντο (Ομόνοια), Γιοβάνε Καμπράλ (Εστρέλα Αμαδόρα), Ζίλσον Μπενχιμάλ (Άκρον Τολιάτι), Ντέιλον Λιβραμέντο (Κάζα Πία), Χέλιο Βαρέλα (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Νούνο Ντα Κόστα (Μπασάκσεχιρ)
Εκτίμηση
Η Ουρουγουάη μόνο στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Σαουδική Αραβία έδειξε ότι έχει τα φόντα για να προκριθεί στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης, αλλά απέναντι στη συμπαγή αμυντική γραμμή του Πράσινου Ακρωτηρίου αναμένεται να συναντήσει πολλές δυσκολίες. Δύσκολα θα ανοίξει ο ρυθμός του αγώνα, με την επιλογή των 2-3 γκολ να είναι η πιο ενδεδειγμένη.
Βέλγιο
Ιράν
Νέα Ζηλανδία
Αίγυπτος
Ισπανία
Σαουδική Αραβία
Εκουαδόρ
Κουρασάο
Τυνησία
Ιαπωνία
Έγκερσουντ
Χάουγκεσουντ
Κόνγκσβινγκερ
Στρομσγκόντσετ
Μος
Σάντνες Ουλφ
Μπρίνε
Ασάνε
Οντ
Χοντ
Ράουφος
Σογκντάλ
Στρόμεν
Στάμπαεκ
Χέλσινγκμποργκ
Σούντσβαλ
Μπράγκε
Βάρναμο
Έστερ
Φάλκενμπεργκ
1