«Τελικός» στην Τσεχία στα 100 παιχνίδια του Ντάλιτς
* 12ος Όμιλος - 6η Αγωνιστική. Στα τελικά προκρίνεται η πρώτη ομάδα, ενώ η δεύτερη θα παίξει στα πλέι οφ για άλλα τέσσερα εισιτήρια, μαζί με τέσσερις ομάδες από το Nations League 2024-25, βάσει της κατάταξης στη διοργάνωση. Προϋπόθεση να μην έχουν τερματίσει στην πρώτη δυάδα των ομίλων τους στα προκριματικά του Μουντιάλ.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους ματς (Βαθμοί, Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους), 4) Βαθμοί ποινής, 5) Κλήρωση.
ΤΣΕΧΙΑ
Μόλις μία ήττα έχει στην προκριματική φάση έπειτα από πέντε αγωνιστικές που έχει δώσει και βρίσκεται στο «κυνήγι» της απευθείας πρόκρισης που μαζί με την αποψινή της αντίπαλο (Κροατία) θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τις δύο πρώτες θέσεις. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή του ομίλου με 12 βαθμούς, με την ίδια όμως να έχει παιχνίδι λιγότερο. Ως εκ τούτου το σημερινό έχει χαρακτήρα τελικού αν θέλει να ελπίζει για την πρωτιά.
Στα προκριματικά του Σεπτεμβρίου κέρδισε με 2-0 σκορ το Μαυροβούνιο, με γκολ των Τσερβ στο 3’ και του Τσερνί στις καθυστερήσεις του ματς (90+6’) σε μία αρκετά ισορροπημένη αναμέτρηση. Αυτό το αποτέλεσμα της δίνει την δυνατότητα να έχει στο… μυαλό της μόνο την πρώτη θέση ως βασικό κίνητρο, καθώς την δεύτερη πολύ δύσκολα θα την χάσει (+6 από Νησιά Φερόε και Μαυροβούνιο).
«Θα παίξουμε με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε. Οσο για το ρίσκο, όλα εξαρτώνται από την πορεία του αγώνα. Αν παίρναμε ρίσκα και ανοίγαμε την άμυνα από την αρχή, αυτό θα ήταν ο θάνατός μας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο προπονητής της εθνικής, Ιβαν Χάσεκ. Ακολουθεί στις 12/10 η εκτός έδρας αναμέτρηση με τα Νησιά Φερόε.
Αγωνιστικά Νέα: Σοβαρή απώλεια αυτή του επιθετικού της Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), ο οποίος είναι τραυματίας και δεν μπήκε στη λίστα. Εκτός και ο έτερος επιθετικός Κούχτκα (Σπάρτα Πράγας). Πρώτη κλίση για τον επιθετικό Χραμόστα (Γιάμπλονετς). Ακόμη τραυματίες οι τερματοφύλακες Γιάροκ (Αγιαξ) και Στάνεκ (Σλάβια Πράγας).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χόρνιτσεκ (Μπράγκα), Γέντλιτσκα (Βικτόρια Πλζεν), Κόβαρ (Αϊντχόφεν).
Αμυντικοί: Σεντίντλα (Γιάμπλονετς), Κουφάλ (Χόφενχαϊμ), Χράνατς (Χόφενχαϊμ), Τζεμέλκα (Βικτόρια Πλζεν), Γιούρασεκ (Μπεσίκτας), Κρέιτσι (Γουλβς), Βίτικ (Μπολόνια), Ζελένι (Σπάρτα Πράγας), Ζίμα (Σλάβια Πράγας).
Μέσοι: Μπεράν (Γιάμπλονετς), Τσέρνι (Μπεσίκτας), Τσερβ (Βικτόρια Πλζεν), Κάραμπεκ (Λυών), Κραλ (Ουνιόν Βερολίνου), Λινγκρ (Χιούστον), Προβόντ (Σλάβια Πράγας), Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Σουλτς (Λυών).
Επιθετικοί: Τσόρι (Σλάβια Πράγας), Χραμόστα (Γιάμπλονετς), Κούσεϊ (Σλάβια Πράγας), Βίντρα (Βικτόρια Πλζεν).
ΚΡΟΑΤΙΑ
Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα έχει κάνει μέχρι τώρα το απόλυτο σε νίκες, στις τέσσερις αναμετρήσεις που έχει δώσει. Τελευταία επικράτηση αυτή κόντρα στο Μαυροβούνιο με 4-0 σκορ, που από το πρώτο ημίχρονο είχε ουσιαστικά κριθεί καθώς έπαιζε με παίκτη παραπάνω λόγω της αποβολής του Μπουλάτοβιτς (42’). Στο 35’ είχε ανοίξει το σκορ ο Γιάκιτς, για να έρθουν οι Κράμαριτς (51’) και Πέρισιτς (90+2’) να πετύχουν και αυτοί από ένα τέρμα, ενώ είχε προηγηθεί στο 85’ το απίστευτο αυτογκόλ του Κουτς.
Το σύνολο του Ντάλιτς βρίσκεται στο… ρελαντί στην πρώτη θέση και με ένα θετικό αποτέλεσμα απόψε θα κάνει το πιο σημαντικό «βήμα» για να καταφέρει να φτάσει στην απευθείας πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης, ο Κροάτης τεχνικός απόψε συμπληρώνει 100 ματς παρουσίας στον πάγκο της εθνικής. «Η Τσεχία θα είναι διαφορετική ομάδα εδώ, παίζει μπροστά στους οπαδούς της και θα είναι δύσκολο για εμάς. Πρέπει να προετοιμαστούμε καλά και στη συνέχεια να το μεταφέρουμε στο γήπεδο», τα λόγια του 58χρονου κόουτς. Επόμενο παιχνίδι στις 12/10 υποδέχεται το Γιβραλτάρ.
Αγωνιστικά Νέα: Στην αποστολή επέστρεψαν οι Σμόλτσιτς (Α, Κόμο) και Σούσιτς (Μ, Σοσιεδάδ). Τραυματίας και εκτός λίστας ο δεξιός οπισθοφύλακας Στάνισιτς (Μπαγερν Μονάχου).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Λιβάκοβιτς (Χιρόνα), Ιβουσιτς (Χάιντου), Κοτάρσκι (Κοπεγχάγη).
Αμυντικοί: Γκβάρντιολ (Μ. Σίτι), Τσαλέτα-Τσαρ (Σοσιεδάδ), Σούταλο (Αγιαξ), Πονγκράτσιτς (Φιορεντίνα), Ερλιτς (Μίντιλαντ), Μπραντάριτς (Βερόνα), Σμόλτσιτς (Κόμο), Βούσκοβιτς (Αμβούργο).
Μέσοι: Μόντριτς (Μίλαν), Κόβασιτς (Μ. Σίτι), Πάσαλιτς (Αταλάντα), Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Σούσιτς (Σοσιεδάδ), Μπατούρινα (Κόμο), Τζάκιτς (Αουγκσμπουργκ), Σούτσιτς (Ιντερ), Μόρο (Μπολόνια), Φρουκ (Ριέκα).
Επιθετικοί: Πέρισιτς (Αϊντχόφεν), Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Πάσαλιτς (Ορλάντο Σίτι), Ιβάνοβιτς (Μπενφίκα).
Εκτίμηση
Ουσιαστικά η Κροατία παίζει για δύο αποτελέσματα απόψε. Με νίκη τελειώνει την υπόθεση πρωτιάς και παίρνει την απευθείας πρόκρισης στα τελικά, ενώ με ισοπαλία έρχεται πιο κοντά. Από την άλλη η Τσεχία θα τα δώσει όλα για όλα ώστε να ψάξει την πρόκριση μέσω της πρώτης θέσης και όχι μέσω των πλέι-οφ. Το Goal/Goal θεωρώ πως έχει αξία.
Λέστερ
Σουόνσι
Μίντλεσμπρο
Πόρτσμουθ
Όξφορντ Γιουνάιτεντ
Γουότφορντ
Σαουθάμπτον
Ντέρμπι
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Χαλ
Στόουκ
Μπλάκμπερν
Τσάρλτον
Πρέστον
Λίβερπουλ
Φούλαμ
Μπρέντφορντ
Έβερτον
Μπέρνλι
Μπράιτον
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Αρχεντίνος Τζούνιορς
Εστουντιάντες Ρίο Κουάρτο
Μπαράκας Σεντράλ
Μπόκα Τζούνιορς
Ιντεπεντιέντε
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Ουνιόν Σάντα Φε
Ντεπορτίβο Ριέστρα
Ινστιτούτο Κόρδοβα
Μπλάου Βάις Λινζ
WSG Τιρόλ
Βολφσμπέργκερ
Ριντ
Αλτάχ
Γκράτσερ ΑΚ
Σιντ Τρούιντεν
Κλαμπ Μπριζ
Σερκλ Μπριζ
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Σταντάρ Λιέγης
Βέστερλο
Σάντος
Ατλέτικο Μινέιρο
Μιρασόλ
Μπαΐα
Ρέμο
Βάσκο Ντα Γκάμα
Βιτόρια Μπαΐα
Σάο Πάουλο
Ρεν
Ανζέ
Οσέρ
Ναντ
Ντάρμσταντ
Αννόβερο
Ζανκτ Πάουλι
Μπάγερν Μονάχου
Χαϊντενχάιμ
Ουνιόν Βερολίνου
Ντόρτμουντ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Λειψία
Γκλάντμπαχ
Βόλφσμπουργκ
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Ζυρίχη
Λουγκάνο
Βίντερτουρ
Γκρασχόπερς
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Νιου Γιόρκ Σίτι
Κολοράντο Ράπιντς
Ντιναμό Χιούστον
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
DC Γιουνάιτεντ
Ντάλας
Σεντ Λούις Σίτι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Λος Άντζελες
Σικάγο Φάιαρ
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Τορόντο
Σινσινάτι
Σάρλοτ
Νάσβιλ
Ίντερ Μαϊάμι
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Όστιν
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Σαν Ντιέγκο
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Σεβίλλη
Ατλέτικο Μαδρίτης
Μπαρτσελόνα
Εσπανιόλ
Έλτσε
Βαλένθια
Αταλάντα
Γιουβέντους
Μίλαν
Ουντινέζε
Τρόμσο
Κρίστιανσουντ
Βίκινγκ
Μπόντο Γκλιμτ
Χέρακλες
Άγιαξ
Χρόνινγκεν
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Σπάρτα Ρότερνταμ
Αϊντχόφεν
Ουτρέχτη
Τελστάρ
AVS Φουτεμπόλ
Βιτόρια Γκιμαράες
Σάντα Κλάρα
Ρίο Άβε
Εστρέλα Αμαδόρα
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Χαρτς
Μάδεργουελ
Σέλτικ
Σεντ Μίρεν
Νταντί Γιουνάιτεντ
Λίβινγκστον
Κιλμάρνοκ
Νταντί
Αμπερντίν
Χιμπέρνιαν
Έστερσουντ
Νόρμπι
Νόρντικ Γιουνάιτεντ
Χέλσινγκμποργκ
Νησιά Φερόε
Μαυροβούνιο
Γιβραλτάρ