Με το πόδι στο γκάζι η Πόρτο
Τι ισχύει: League Phase του Γιουρόπα Λιγκ. Οι οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας προκρίνονται απευθείας στους «16» της διοργάνωσης, ενώ όσες τερματίσουν στις θέσεις 9-24, θα παίξουν διπλά νοκ-άουτ παιχνίδια για να συμπληρώσουν το παζλ του επόμενου γύρου. Οι τελευταίοι 12 της κατάταξης αποκλείονται από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, 4) Περισσότερες νίκες, 5) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες, 6) Ματς με αντιπάλους της League Phase (Βαθμοί, Διαφορά τερμάτων, Καλύτερη επίθεση), 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής, 8) Βαθμολογία στο Ranking της UEFA.
ΠΟΡΤΟ
Πριν τρεις μήνες ήταν δύσκολο για την Πόρτο να κερδίσει ένα παιχνίδι και τώρα το μόνο που κάνει είναι να νικάει. Έργο Φαριόλι, καλών μεταγραφών, αλλαγής της ψυχολογίας και ανεβασμένης αυτοπεποίθησης. Βέβαια η Σάλτσμπουργκ παραλίγο να της κόψει τα φτερά, αλλά κατάφερε να αντισταθεί και να επιδείξει ανεξάντλητη ενέργεια για να πάρει τελικά το διπλό (1-0) με γκολ στο 93’. Ιδανική αρχή και στην Ευρώπη μετά το 6/6 που έχει κάνει στο πρωτάθλημα. Το ζήτημα τώρα είναι η μεγαλύτερη συσσώρευση αγώνων και ο λιγότερος χρόνος για ανάσες ανάμεσα στα παιχνίδια. Τη Δευτέρα είχε ματς για το πρωτάθλημα στην έδρα της Αρούκα, εν μέσω γκρίνιας και δυσαρέσκειας για τη λίγκα, που μετέφερε μονομερώς την ημερομηνία μία μέρα μετά την προκαθορισμένη Κυριακή. Τελικά, τίποτα δεν την πτόησε για να φτάσει σε ένα καθαρό 4-0. Ούτε η κόπωση, ούτε η αναγκαστική αποχώρηση του επιθετικού Σάμου λίγο πριν βγει το ημίχρονο, ούτε ότι έπαιξε με δέκα μετά το 48’. Με παίκτη λιγότερο σκόραρε άλλα τρία γκολ. Ο τεχνικός Φαριόλι διαβεβαίωσε ότι είναι συγκεντρωμένοι 100% στον Ερυθρό Αστέρα, παρότι ακολουθεί την Κυριακή το ντέρμπι με την Μπενφίκα.
Τρομεροί αριθμοί, αφού πλέον μετράει 8/8 νίκες με 20-1 γκολ. Το μοναδικό γκολ που δέχτηκε ήταν αυτογκόλ στο ντέρμπι με τη Σπόρτινγκ (1-2).
Πρώτη φορά βρίσκει στο δρόμο της τον Ερυθρό Αστέρα. Από ομάδες της Σερβίας έχει αντιμετωπίσει δύο φορές την Παρτιζάν, έχοντας δύο νίκες εντός και δύο ισοπαλίες εκτός.
Αγωνιστικά Νέα: Παραμένουν γνωστές απουσίες ο έμπειρος φορ Ντε Γιόνγκ και ο σημαντικός στόπερ Πέρες, που θα κάνει καιρό να επανέλθει. Επιστρέφει από ευρωπαϊκή τιμωρία ο χαφ Εουστάκιο, που πάντως δεν έχει βασικό ρόλο. Ο βασικός επιθετικός Σάμου έγινε αναγκαστική αλλαγή τη Δευτέρα, όμως δεν ήταν κάτι σοβαρό και θα είναι κανονικά διαθέσιμος. Περιμένουν ροτέισον τα πορτογαλικά Μέσα.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Ο Ερυθρός Αστέρας έμεινε στο εντός έδρας 1-1 με τη Σέλτικ την πρώτη αγωνιστική, ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είχε οποιαδήποτε έκβαση. Καλύτερος στο πρώτο μέρος, αλλά δεν κατάφερε να βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Αντίθετα πιέστηκε πολύ στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο γκολκίπερ Ματέους έσωσε δύο φορές, αλλά τελικά λύγισε στο 55’ για το 0-1. Βρήκε απάντηση μετά από δέκα λεπτά με τον έμπειρο φορ Αρναούτοβιτς και δεν άλλαξε κάτι στη συνέχεια, παρότι υπήρξαν φάσεις εκατέρωθεν. Αυτή ήταν η μοναδική αποτυχία να κερδίσει στα πέντε τελευταία παιχνίδια του. Σε παρόμοιες συνθήκες με την Πόρτο, έχει επίσης ξεκινήσει με 100% ρεκόρ νικών στο εγχώριο πρωτάθλημα (8 νίκες). Βέβαια, για να κερδίσει τη Ραντνίσκι το Σάββατο με 2-1 χρειάστηκε να σκοράρει δύο γκολ μετά το 90’, αν κι έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 44’.
«Είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και σε εξαιρετική φόρμα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Η Πόρτο είναι από τις ομάδες που αγωνίζονται για το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ κι έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μπει σε μία σειρά από πολύ έντονους αγώνες, αλλά είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο τεχνικός Μιλόγεβιτς.
Φέτος έχει δώσει συνολικά 15 ματς κι έχει βρει δίχτυα σε όλα. Επίσης έχει δεχτεί ακριβώς ένα γκολ στα 8/9 τελευταία παιχνίδια του. Το ρεκόρ του στην Πορτογαλία είναι 0-2-2. Μόλις δύο νίκες στα 16 τελευταία παιχνίδια του σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ (2-2-12).
Αγωνιστικά Νέα: Τρεις οι απουσίες. Ο ηγέτης-χαφ Κρούνιτς έχει χάσει σχεδόν ένα μήνα λόγω τραυματισμού και παρότι μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του δεν υπολογίζεται για το σημερινό. Συνεχίζουν εκτός ο πλάγιος επιθετικός Κάταϊ και ο εξτρέμ Μπάμπικα.
Εκτίμηση
Διαθέτει μεγάλη ορμή η Πόρτο και φυσικά πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν παίζει με κανένα χωριό για να πληρώνει ο άσος μαξ 1,50. Επιπλέον είναι η πρώτη φορά φέτος που δοκιμάζεται σε πιεσμένη ροή αγώνων και πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει. Από τη Σάλτσμπουργκ δέχτηκε αρκετές φάσεις και ο Αστέρας σκοράρει σε όλα τα φετινά παιχνίδια του. Με το G/G δίπλα ο άσος ανεβαίνει στο 2,90+.
Γουλβς
Στόουκ
Γουότφορντ
Γουέστ Χαμ
Κάρντιφ
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Μίντλεσμπρο
Γουέστ Μπρομ
Μπλάκμπερν
ΚΠΡ
Μπόλτον
Λίνκολν Σίτι
Μπρίστολ Σίτι
Πόρτσμουθ
Νόριτς
Μπέρνλι
Ντέρμπι
Σουόνσι
Σαουθάμπτον
Μίλγουολ
Τσάρλτον
Πρέστον
Μπόρνμουθ
Έβερτον
Τότεναμ
Νιούκαστλ
Κόβεντρι
Χαλ
Λίβερπουλ
Νότιγχαμ Φόρεστ
Ροσάριο Σεντράλ
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Ατλέτικο Τουκουμάν
Μπελγράνο
Ντεπορτίβο Ριέστρα
Βελέζ Σάρσφιλντ
Ουρακάν
Εστουντιάντες Ρίο Κουάρτο
Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες
Σέντραλ Κόρδοβα
Μπόκα Τζούνιορς
Λανούς
Γκράτσερ ΑΚ
Βολφσμπέργκερ
Λασκ Λίντσερ
Αλτάχ
Κόρτραϊκ
Σαρλερουά
Λέουβεν
Σταντάρ Λιέγης
Σερκλ Μπριζ
Λόμελ
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Μαλίν
Λοριάν
Τρουά
Λυών
Χάβρη
Μπρεστ
Τουλούζ
Στρασβούργο
Λανς
Ντόρτμουντ
Αμβούργο
Ουνιόν Βερολίνου
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Λειψία
Γκλάντμπαχ
Μάιντζ
Πάντερμπορν
Έλβερσμπεργκ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Κολωνία
Χοφενχάιμ
Γιούνγκ Μπόις
Βασιλεία
Λωζάνη
Ζυρίχη
Σερβέτ
Λουκέρνη
Παναιτωλικός
Καλαμάτα
Βόλος Elabet
Ηρακλής
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Σάρλοτ
Κολοράντο Ράπιντς
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Ορλάντο Σίτι
Νάσβιλ
Σινσινάτι
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Ντιναμό Χιούστον
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
DC Γιουνάιτεντ
Λος Άντζελες
Πόρτλαντ Τίμπερς
Όστιν
Σιάτλ Σάουντερς
Σικάγο Φάιαρ
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Τορόντο
Νιου Γιόρκ Σίτι
Ίντερ Μαϊάμι
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Σαν Ντιέγκο
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Γιουβέντους
Πάρμα
Μόντσα
Ουντινέζε
Σασσουόλο
Τορίνο
Φιορεντίνα
Φροζινόνε
ΑΕΚ Λάρνακας
ΑΠΟΕΛ
Τιχουάνα
Πούμας
Νεκάξα
Κρουζ Αζούλ
Ατλάντε
Λεόν
Άλκμααρ
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Εξέλσιορ
Σπάρτα Ρότερνταμ
Τσβόλε
Ναϊμέγκεν
Ακαντέμικο Βίσεου
Αρούκα
Μαρίτιμο
Αλβέρκα
Σάντα Κλάρα
Χαρτς
Σεντ Τζόνστον
Κιλμάρνοκ
Νταντί Γιουνάιτεντ
Σέλτικ
Φόλκερκ
Χάλμσταντ
Κάλμαρ
Χάκεν
Βαστέρας ΦΚ
Έλφσμποργκ
Ντέγκερφορς
Γαλατασαράι
Γκεζτεπέ
Γκαζιαντέπ
Ρίζεσπορ
Κόνιασπορ
Κοτζάελισπορ
Μίντιλαντ
Στουτγκάρδη
Άστον Βίλα
Φράιμπουργκ
Μπέτις
Λιλ
Μπράγκα
Θέλτα
ΠΑΟΚ
Φερεντσβάρος
Στουρμ Γκρατς
Γκενκ
Φενερμπαχτσέ
Λουντογκόρετς
Μπραν
Βικτόρια Πλζεν
Μπολόνια
Σάλτσμπουργκ
Ρόμα
Φέγενορντ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Παναθηναϊκός
Στεάουα Βουκουρεστίου
Ρέιντζερς
Νις
Μάλμε
Ουτρέχτη
Μακάμπι Τελ Αβίβ